Dla kogo kasza bulgur? Właściwości i wartości odżywcze
![Redakcja WP Fitness](https://i.wpimg.pl/O/20x20/m.fitness.wp.pl/avatar-wp-fitness-d4927f45f54c05.png)
Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum, a jej wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniane były już ponad 4000 lat. Obecnie stanowi ona element codziennego jadłospisu nie tylko w krajach Bliskiego Wschodu, ale niemal na całym świecie. Ten rodzaj kaszy może być natomiast używany zarówno jako dodatek, jak i główny składnik dań. Jakie właściwości zdrowotne ma kasza bulgur?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Czym jest kasza bulgur?
Kasza bulgur wywodzi się z Bliskiego Wschodu, z Turcji. Uprawniana jest ona tam od 4 tysięcy lat i do tej pory stanowi niezbędny element diety mieszkańców Bliskiego Wschodu. Występuje ona w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej, przy czym każda z nich pasuje do innego rodzaju dań.
Jak powstaje kasza bulgur?
Kasza bulgur otrzymywana jest z pszenicy durum, która w porównaniu do tradycyjnej pszenicy zawiera o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Nie bez powodu nazywana jest ona najbardziej wartościową odmianą pszenicy.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kasza bulgur pozyskiwana jest natomiast z gotowanych, wysuszonych i zgniecionych ziaren pszenicy durum. W zależności od stopnia zagniecenia uzyskiwane są następnie jej trzy, wcześniej wymienione rodzaje.
Wartości odżywcze kaszy bulgur
W 100 gramach ugotowanej kaszy bulgur znajduje się:
83 kcal,
3,08 g białka,
0,24 g tłuszczu,
18,58 g węglowodanów,
4,5 g błonnika.
Kasza bulgur ma również niski indeks glikemiczny wynoszący IG=46, w związku z czym jest ona bezpieczna do spożywania przez diabetyków.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
W kaszy znajdziemy również liczne witaminy i minerały:
potas — wspomagający układ krwionośny,
magnez — wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego,
kwas foliowy — wpływający na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, zmniejszający napięcie nerwowe,
witaminy z grupy B — usprawniające procesy poznawcze, wspomagające wywarzanie neuroprzekaźników, wzmacniające pracę układu nerwowego.
Ponadto kasza bulgur jest bogata w cynk, wapń, fosfor, witaminy E, K, miedź oraz mangan.
Właściwości zdrowotne kaszy bulgur
Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, regularne spożywanie kaszy bulgur niesie za sobą korzystne działanie dla naszego organizmu. Wśród najważniejszych właściwości zdrowotnych wymienia się:
Poprawa trawienia
Za sprawą wysokiej zawartości błonnika, włączenie kaszy bulgur do codziennego jadłospisu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Między innymi zapobiega ona zaparciom i wzdęciom, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii oraz odpowiada za obniżenie poziomu złęgo cholesterolu LDL.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Poprawa działania układu krwionośnego
Dzięki wysokiej zawartości potasu, wapnia, magnezu oraz sodu spożywanie kaszy bulgur ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Potas obniża ciśnienie krwi, wapń jest niezbędny do skurczu serca, magnez rozszerza tętnice i może stanowić skuteczne narzędzie w profilaktyce przeciwzawałowej.
Przeciwdziała niedokrwistości
Kasza bulgur jest bogata w żelazo oraz kwas foliowy, czyli składniki, które skutecznie zapobiegają niedokrwistości (anemii). Żelazo jest bowiem niezbędne do właściwego działania układu krążenia.
Reguluje układ nerwowy
W kaszy bulgur znajdują się witaminy z grupy B oraz magnez, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oddziałują one na jego regulację, pozwalają ukoić system nerwowy i zmniejszyć napięcie nerwowe za sprawą kwasu foliowego. Kaszę bulgur warto więc włączyć w dietę osób żyjących w ciągłym stresie i napięciu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Odpowiednia dla diabetyków i osób na diecie
Ze względu na to, że kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny, nie powoduje ona nagłych wzrostów cukru we krwi, a tym samym bez obaw może być ona spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę.
Kasza bulgur zapewnia również na dłużej uczucie sytości, dzięki temu, że pozyskiwana jest z pszenicy durum i zawiera duże ilości błonnika. Z tego powodu dobrze sprawdzi się jako składnik diety odchudzającej.
Kto nie może jeść kaszy bulgur?
Kasza bulgur otrzymywana jest z pszenicy, co oznacza, że zawiera gluten. W związku z tym nie może być ona spożywana przez osoby cierpiące na alergię na gluten lub chore na celiakię. Poza tym niektóre odmiany kaszy (średnioziarnista i gruboziarnista) nie są polecane osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Jak dobierać obciążenie treningowe? (FABRYKA SIŁY)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze