Suszone owoce na odchudzanie - kalorie. 5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 8 komentarzy"Suszone owoce na odchudzanie - kalorie" - to popularna fraza w internetowych wyszukiwarkach. Chociaż suszone owoce są dość kaloryczne (to wynik mniejszej zawartości wody), stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych niż surowe. Większość tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny. Są bardziej sycące, dlatego warto je (z umiarem) spożywać na diecie odchudzającej.
Jeśli zastanawiałeś się, czy warto sięgnąć po suszone śliwki na odchudzanie, suszone daktyle na odchudzanie, suszone morele na odchudzanie, za moment otrzymasz odpowiedź.
Właściwości owoców suszonych
Suszone owoce są bogate w:
- błonnik (wraz z sorbilotem – cukrem powstałym w trakcie suszenia owoców – wspomaga perystaltykę jelit; jednakże nadmiar tego cukru może skutkować wzdęciami i biegunkami, więc warto zachować umiar w jedzeniu suszonych owoców),
- minerały, m.in.: miedź, magnez, żelazo, potas,
- witaminy,
- przeciwutleniacze.
Owoce suszone mają niski indeks glikemiczny (posiłek z suszonymi owocami pozwoli na dłużej zaspokoić głód i przeciwdziała napadom wilczego głodu) i stanowią skoncentrowane źródło fitochemikaliów.
Oto pięć suszonych owoców, które pomagają schudnąć:
Suszone śliwki
Owoce te mają właściwości przeczyszczające (dzięki zawartości śluzu roślinnego, błonnika i innych substancji stymulujących wypróżnienia). Ułatwiają pracę układu pokarmowego. Zawierają m.in. witaminę B1 i żelazo. Są jednymi z najlepszych źródeł antyoksydantów.
Suszone śliwki są sprzymierzeńcem osób na diecie odchudzającej. Dlaczego? Dają poczucie sytości, a zawartość pektyn sprawia, że tempo przyswajania cukru jest wolniejsze, zatem organizm spala więcej tłuszczu. Ponadto suszone śliwki poprawiają przemianę materii i usprawniają trawienie (to wynik zawartości sorbitolu – cukru, który pobudza produkcję żółci).
Suszone morele
Przed spożyciem suszonych moreli warto je przelać na wrzącą wodą, aby usunąć konserwanty. Owoce te mają dużo błonnika w formie pektyn (więcej niż surowe) i wspomagają przemianę materii. Najlepiej wybrać te ekologiczne (wyróżniające się ciemniejszym kolorem) zamiast siarkowanych (żółtych).
Suszone morele są bogate w żelazo, wapń, fosfor, potas i witaminę B2, E, C, PP. Morele mają charakter zasadowy, zatem przeciwdziałają zaburzeniom przemiany materii. Warto je jeść po treningu, aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Suszone morele — skutki uboczne? Spożywane w nadmiarze wykazują właściwości przeczyszczające.
Suszone daktyle
Są źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B3) i wielu minerałów (m.in. żelazo i miedź). Dzięki dużej zawartości błonnika powodują uczucie sytości, zapobiegają zaparciom i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Warto zaznaczyć, że daktyle w postaci suszonej mają więcej błonnika pokarmowego niż surowe – około 8,7 grama w 100 gramach owoców. Przyczyniają się zatem do poprawy trawienia.
Pewnie słyszeliście pytanie: czy daktyle tuczą?
Po daktyle powinny sięgać osoby prowadzące aktywny tryb życia. Stanowią one dobre źródło energii (wynik zawartości cukrów prostych). Ponadto owoce uzupełniają poziom glikogenu w mięśniach po długim wysiłku. Ze względu na obecność w ich składzie potasu (jednego z elektrolitów) warto je jeść po intensywnym treningu.
Rodzynki
Rodzynki to winogrona poddane procesowi suszenia. Zawartość błonnika pokarmowego (daje poszczucie sytości) powoduje, że regulują pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. Co więcej, hamują apetyt i przedłużają wrażenie sytości po spożytym posiłku, w skład którego wchodziły.
Rodzynki a odchudzanie. Jeżeli chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, nie powinniśmy spożywać ich w nadmiarze – są bogate w cukry proste. Najlepiej jeść rodzynki bez dodatków (na przykład czekolady) – wówczas ich kaloryczność jest wyższa, zawierają wiele sztucznych tłuszczy i cukrów.
Po rodzynki warto sięgać po intensywnym treningu. Wykazują bowiem właściwości odkwaszające organizm, więc pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, które ulega zachwianiu na skutek ćwiczeń.
Suszone figi
Ze wszystkich rodzajów bakalii figi zawierają najwięcej błonnika pokarmowego (dzięki obecności drobnych pestek). W 100 gramach tego owocu podanego suszeniu znajduje się 13 gramów tego cennego składnika. Błonnik zapewnia uczucie sytości, które pojawia się szybciej i pozostaje na dłużej. Wspomaga odchudzanie poprzez zmniejszenie wchłaniania kalorii.
Osoby na diecie odchudzającej powinny jeść suszone figi z umiarem ze względu na ich kaloryczność. Ponadto jest to źródło: wapnia, żelaza i fosforu. Najlepiej jeść je w godzinach przedpołudniowych (spożyte wieczorem mogą skutkować zbędną tkanką tłuszczową).
Warto sięgać po suszone owoce na diecie odchudzającej, jednak należy je spożywać z umiarem — kilka sztuk dziennie zamiast garści bakalii wspomoże przemianę materii. Najlepiej dodawać je do innych pokarmów (do muesli, mięsa czy sałatek) niż spożywać jako przekąskę – wówczas zjemy ich mniej.
Ze względu na to, że są to produkty bogate w węglowodany, trzeba dostosować spożywane ich porcje do wykonywanej aktywności fizycznej. Warto po nie sięgać, gdy praktykujemy intensywne ćwiczenia w celu zredukowania tkanki tłuszczowej (1–3 godziny po treningu).
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze