Dieta cytrynowa - jakie daje efekty? Sprawdź jadłospis i przepisy diety oczyszczającej
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 4 komentarzeDieta cytrynowa to popularna dieta oczyszczająca, której dodatkowym efektem jest również utrata masy ciała. Choć jadłospis zakłada picie szklanki soku z cytryny przed każdym posiłkiem, to przepisy są bardziej urozmaicone i przewidują oprócz cytryn również spożywanie ryb, owoców czy warzyw.
Dieta cytrynowa — efekty
Dieta cytrynowa ma za zadanie przede wszystkim oczyścić organizm z toksyn. Należy jednak pamiętać, aby dieta ta nie trwała zbyt długo. Sama autorka diety cytrynowej, Theresa Cheung, radzi bowiem, aby oczyszczanie trwało nie dłużej niż 10 dni. Jeśli jednak ktoś jest zaprawiony w dietach oczyszczających, może zastosować 12-dniową dietę cytrynową.
Dieta cytrynowa nie tylko uwalnia organizm z toksyn, ale też poprawia metabolizm i pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów — nawet 3 kg w ciągu 5 dni.
Dieta cytrynowa — zasady
Dieta cytrynowa polega na tym, aby pół godziny przed każdym posiłkiem wypić szklankę soku z cytryny (ewentualnie taki sok można wypić też zaraz po posiłku). Ważna jest też ilość wypijanego soku, która zmienia się każdego dnia. Na początku zaczynamy od jednej cytryny dziennie, a następnie zwiększamy ich liczbę aż do piątego dnia diety — później ilość soku znowu stopniowo maleje aż do końca diety.
Wygląda to następująco:
1. i 10. dzień — sok z 1 cytryny
2. i 9. dzień — sok z 2 cytryn
3. i 8. dzień — sok z 3 cytryn
4. i 7. dzień — sok z 4 cytryn
5. i 6. dzień — sok z 5 cytryn
Warto pamiętać, że sok z cytryny powinniśmy pić przed każdym posiłkiem, ale np. sok z jednej cytryny może nie wystarczyć na cały dzień. Dlatego w takim wypadku możemy śmiało rozcieńczyć taki sok z wodą.
Dieta cytrynowa — jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: świeże jagody, jogurt naturalny i surowe migdały
Drugie śniadanie: banan
Obiad: grillowany tuńczyk z warzywami gotowanymi na parze
Podwieczorek: nasiona dyni lub słonecznika
Kolacja: zupa z dyni
Dzień 2
Śniadanie: płatki owsiane lub jęczmienne ugotowane na chudym mleku
Drugie śniadanie: porcja dowolnych surowych warzyw lub suszonych owoców
Obiad: roladki z łososia i pora
Podwieczorek: banan
Kolacja: sałatka belgijska z kurczaka
Dieta cytrynowa — przepisy
Sałatka belgijska z kurczakiem. Kroimy tofu w półcentymetrowe plastry i marynujemy oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy tofu, żeby się zamarynowało i w międzyczasie gotujemy ziemniaki i jajka oraz smażymy drobne kawałki kurczaka. Z nadmiaru oliwy użytej do marynowania możemy zrobić sos — wystarczy dodać musztardę, ocet, i 1–2 łyżki wody. Następnie smażymy zamarynowane tofu (smażymy tylko z jednej strony). Potem w misce mieszamy pomidory, fasolkę szparagową, szalotkę, pokrojone ugotowane ziemniaki oraz odcedzoną czarną fasolę i kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem, a na wierzchu kładziemy usmażone tofu oraz ugotowane i przekrojone na pół jajka.
Zupa z dyni. Dynię należy umyć i oczyścić ze środka z wszelkich pestek i włókien. Następnie dynię kroimy w kostkę razem ze skórką. Dynię oraz ziemniaki, marchewki i cebulę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy (wszystkie warzywa muszą być uprzednio umyte i najlepiej pokrojone w kostkę). Kiedy warzywa w garnku zmiękną, należy je zblendować na gładki krem. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, imbirem, gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru, soli i pieprzu. Na koniec dodajemy trochę śmietany.
Jakub Ruźniak
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze