Zanim wyeliminujesz gluten z diety dziecka
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuWedług Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi zaledwie 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 tys. osób, z czego aż około 360 tys. nie jest świadomych choroby. Wyeliminowałeś gluten ze swojej diety, a teraz postanowiłeś, że zrobisz to samo z dietą swojego dziecka? A może odwrotnie – chcesz go wprowadzić do jego menu? Musisz to zrobić ostrożnie i przede wszystkim z odpowiednią dawką wiedzy na jego temat.
Ten artykuł ma 7 stron:
Dzieci odporne na gluten
Wraz z wiekiem do menu dziecka wprowadzasz kolejne produkty – zupki, mięso, warzywa, owoce jak również gluten, który jest niebezpiecznym alergenem powodującym chorobę, z którą organizm będzie się zmagał już do końca życia.
Wielu ekspertów zaleca wykonanie tzw. ekspozycji na gluten, czyli stopniowego wprowadzania jego małych ilości, aby mały organizm mógł się przyzwyczaić. Jeśli maluch jest karmiony piersią, proces można rozpocząć po ukończeniu czwartego miesiąca życia. Jeśli mlekiem modyfikowanym – po ukończeniu piątego. Najlepiej wprowadzać go w postaci płaskiej łyżeczki kaszki manny dodanej do zupki czy mleka. Te małe dawki glutenu mają uodpornić i być swego rodzaju szczepionką, dzięki której w przyszłości dzieciaki będą mogły go bez obaw konsumować.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze