Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuStojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda?
Ten artykuł ma 5 stron:
Masło wyłącznie na kanapki
Masło, podobnie jak inne tłuszcze zwierzęce, zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Niestety, to właśnie one powodują wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a w rezultacie mogą przyczyniać się do rozwoju chorób krążenia oraz miażdżycy. Eksperci są zgodni – spożycie masła należy ograniczyć. Pocieszającym może okazać się wyłącznie fakt, że jest to najlepiej przyswajalny tłuszcz pochodzenia zwierzęcego.
Jeśli od czas do czasu chcesz wykorzystać masło w kuchni, zamiast na kanapki wrzuć je na patelnię. Oczywiście, zanim to zrobisz, musisz je sklarować, bo właśnie takie masło jest doskonałe do przygotowywania smażonych potraw. Uzyskasz je poprzez gotowanie go na małym ogniu i systematyczne usuwanie piany pojawiającej się na jego powierzchni oraz osadów na dnie. Możesz również kupić gotowe w sklepie.
Zobacz też: Smażenie — za i przeciw
Masło klarowane, czyli ghee, jest pozbawione laktozy i kazeiny, nie jełczeje, a jego temperatura dymienia wynosi aż 250 stopni Celsjusza – im wyższa temp. dymienia, tym olej lepiej nadaje się do smażenia. Często jest nazywane najdoskonalszym tłuszczem na świecie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze