Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuStojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda?
Ten artykuł ma 5 stron:
Tylko oliwa z oliwek
Większość osób decydujących się na zdrowy tryb życia wybiera oliwę z oliwek. To dobrze, ale ograniczając się wyłącznie do tego oleju, rezygnujemy z bardzo cennych właściwości, które oferują nam np. olej z awokado, arachidowy czy konopny. Są zdrowe, a w dodatku podnoszą walory smakowe dania. Następnym razem, przygotowując swoją ulubioną sałatkę, zaszalej i zamień oliwę na coś równie pysznego i dobrego dla organizmu.
Olej z awokado. Jest tłoczony na zimno i wykorzystuje się go przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, skwalen uważany za eliksir młodości oraz lecytynę ułatwiającą zapamiętywanie, poprawiającą koncentrację i samopoczucie w stanach depresyjnych.
Olej konopny. Ma lekko gorzki smak, dlatego będzie się świetnie komponował w sałatkach z dodatkiem naturalnie słodkich owoców. Jest pełen witaminy K odpowiadającej za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie oraz poziom cholesterolu.
Olej arachidowy. Jest doskonały dla osób odchudzających się, ponieważ utrzymuje uczucie sytości na znacznie dłużej. Resweratrol w nim zawarty ma działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo poprawia kondycję i wygląd skóry.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze