Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuStojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda?
Ten artykuł ma 5 stron:
Prosto z butelki
Bez wątpienia oliwa z oliwek to cenne źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest pełna witamin i składników mineralnych, ale uważaj – nie przesadzaj z jej spożyciem. To, że wybrałeś zdrowy olej, nie znaczy, że możesz go dodawać praktycznie do wszystkiego i to w nieograniczonych ilościach. To mit. Pamiętaj, że oliwa z oliwek też jest tłuszczem, a jedna łyżka zawiera ok. 120 kcal.
Nie wylewaj jej na patelnię lub przygotowane potrawy prosto z butelki, bo nie będziesz mógł kontrolować jej spożycia, a tym samym znacząco podniesiesz kaloryczność posiłków.
Zobacz też: Oleolux — zdrowa alternatywa dla masła. Przepis dr Budwig
Najlepiej, jeśli zaczniesz odmierzać ilość łyżeczką. Możesz również kupić specjalny silikonowy pędzelek do rozsmarowywania oliwy na patelni lub zaopatrzyć się w butelkę ze sprayem. Stosuj te metody również w przypadku innych rodzajów tłuszczy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze