Sałatki w słoikach do pracy - pięć propozycji na sałatki ze słoika do pracy
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 5 komentarzyZnudziły ci się kanapki i jogurty? Zabierz do pracy sałatkę - jest lekka, sycąca, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Aby jednak nie było zbyt nudno, zapakuj ją w szklany słoik. To praktyczna i wygodna opcja na lunch w przerwie w pracy. Oto najlepsze sałatki w słoikach do pracy.
Dlaczego sałatka w słoiku?
Słoiki są nie tylko bardzo fotogeniczne, ale również praktyczne. Szczelnie zamknięty pojemnik gwarantuje, że sałatka dotrze z nami do pracy w całości. Poza tym na dno można wlać dressing, a następnie poukładać warstwy warzyw. Dzięki temu sałata nie nasiąknie oliwą i nie straci chrupkości. Jaka jest najlepsza sałatka w słoiku do pracy? Polecamy Wam pięć przepisów.
Sałatka z fasolą i fetą
Dodatek białej fasoli sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca — to zasługa białka. Razem ze świeżymi warzywami i serem feta tworzy smaczną kompozycję idealną na lunch.
Składniki:
- garść białej fasoli z puszki,
- 1 ogórek,
- 2 pomidory,
- garść świeżego szpinaku,
- ¼ kostki sera feta,
- orzeszki piniowe,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Sos wlać na dno słoika. Następnie układać warstwami warzywa: fasolę, ogórka, pomidora, szpinak. Na koniec położyć ser feta pokrojony w kostkę i posypać orzeszkami piniowymi.
Sałatka z makaronem i cieciorką
Bardzo pożywna sałatka — makaron i ciecierzyca zapewniają odpowiednią ilość białka i węglowodanów, które dają energię i sycą na długo.
Składniki:
- 100 gramów makaronu razowego świderki,
- 100 gramów cieciorki z puszki,
- pomidorki koktajlowe,
- miks sałat,
- pesto z pietruszki (natka zmiksowana z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem).
Makaron ugotować al dente. Do słoika wlać 2–3 łyżki pesto. Na wierzchu ułożyć ciecierzycę, makaron, sałatę oraz pomidorki pokrojone na połówki.
Tęczowa sałatka
Sałatka pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Idealna na mały głód. Dzięki bogactwu witamin, minerałów i antyoksydantów pobudza i poprawia nastrój.
Składniki:
- ¼ główki czerwonej kapusty,
- 1 papryka,
- 1 ogórek,
- 2 marchewki,
- kilka rzodkiewek,
- garść kukurydzy z puszki,
- natka pietruszki,
- olej dyniowy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, ulubione przyprawy.
Kapustę, paprykę i ogórek posiekać w drobne paski. Marchewkę zetrzeć na tarce, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć warstwami w słoiczku. Polać dressingiem przygotowanym z oleju, soku cytrynowego oraz przypraw.
Sałatka owocowo-warzywna
Masz ochotę na coś słodkiego? Jeśli dbasz o linię, wybierz owoce. Są zdrowe, orzeźwiające i skutecznie zastępują słodycze. Można je zrobić ją w słoiku i zabrać ze sobą do biura.
Składniki:
- ½ jabłka,
- garść pestek granatu,
- ½ gruszki,
- orzechy włoskie,
- świeży szpinak,
- sok z cytryny.
Jabłko i gruszkę pokroić w cienkie plasterki. Owoce i szpinak ułożyć warstwowo, całość posypać orzechami włoskimi i skropić sokiem z cytryny.
Sałatka caprese
Włoska klasyka, czyli połączenie pomidorów, sera mozzarella oraz bazylii. W tej wersji możesz włożyć wszystkie składniki do słoika i cieszyć się smakiem Italii w każdej sytuacji.
Składniki:
- jedno opakowanie kulek mini mozzarelli,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- pół pęczka bazylii,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- ocet balsamiczny,
- sól, pieprz.
Pomidorki pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z mozzarellą oraz listkami bazylii. Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Całość przełożyć do słoiczka.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze