Warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal. Sałatka owocowa - kalorie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuSałatka 200 kcal? Jeśli masz wrażenie, że w kwestii sałatek nie ma już oryginalnych pomysłów, to wypróbuj tę opcję, która zawiera jeszcze mniej kalorii, bo zaledwie 171 na porcję. Subtelny anyżowy smak kopru świetnie współgra z pikantną czerwoną cebulką, cytrusowym aromatem grejpfruta i ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. Poniżej znajdziesz cztery przepisy na warzywne i owocowe sałatki poniżej 200 kcal.
Ten artykuł ma 2 strony:
Sałatka z koprem włoskim, czerwoną cebulką, grapefruitem i serem pleśniowym
Składniki:
- duża czerwona cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki,
- 3 małe główki kopru włoskiego,
- 2 różowe grejpfruty pokrojone na kawałki,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- 1,5 łyżki octu malinowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich,
- 115 gramów niebieskiego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę,
- kawałki orzechów włoskich (opcjonalnie).
Zarówno cebulę, jak i koper należy posiekać i umieścić w dużej misce, dodać kawałki grejpfruta. Musztardę połączyć z oliwą i octem malinowym. Na koniec dodać kawałki sera i opcjonalnie kawałki orzechów włoskich.
Zobacz też: 6 przepisów na odchudzające sałatki
Sałatka z fasolką szparagową i papryką
Kolejna sałatka to jedynie 123 kalorie na porcję. Może być sycącym dodatkiem do dania głównego bądź sama stanowić posiłek, jeśli dodasz do niej odpowiednią ilość białka.
Składniki:
- 2 czerwone papryki, przepołowione,
- 2 żółte papryki, przepołowione,
- 350–500 gramów zielonej fasolki szparagowej,
- 140–200 gramów liści sałaty.
Dressing: - 6 łyżek oliwy z oliwek, — 2 łyżki octu balsamicznego, — 1 łyżka cukru stołowego, — 1 łyżka świeżo startego imbiru.
Papryki należy piec przez 20–30 min w 200°C, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Fasolkę gotować w wodzie przez 4–5 min i odcedzić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce i polać dressingiem, wymieszać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze