Wesoła sałatka
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuSałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego! Obok czosnku jest jednym z najzdrowszych i najwięcej dających ludzkiemu organizmowi warzyw.
Składniki:
Zobacz też: Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odetnij niejadalne końcówki. Nalej do garnka wody, osól i doprowadź do wrzenia. Szparagi zwykle gotuje się w pęczkach w pozycji pionowej. Ugotuj warzywa do półtwardości (al dente). Wyjmij i osusz, po czym wrzuć do miski.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę, pozbywając się pestek. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i dodaj przyprawy (sól, pieprz i kolendrę). Polej składniki sosem pesto i wymieszaj.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kalorie: 41,0 kcal
- Białka: 3,0 g
- Tłuszcze: 0,6 g
- Cholesterol: 0,0 mg
- Węglowodany: 9,1 g
- Błonnik: 3,0 g
- Witamina C: 99,8 mg
- Witamina A: 365,6 µg
Komentarz:
Całości oryginalnego smaku warzywnej sałatki dopełnia sos pesto – typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze