Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach
KAROLINA KONDRAK • dawno temu • 4 komentarzeSerek wiejski a jelita? Niektóre rodzaje sera szczególnie narażają na zaburzenia jelita. Cebula a jelita? Wzdęcia po cebuli to naturalna reakcja organizmu. Niektóre produkty mogą powodować wzdęcia i niestrawność, inne zaś o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która ląduje na twoim talerzu. Oto produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach.
Ten artykuł ma 5 stron:
1. Czosnek i cebula
Dlaczego mogą szkodzić: Zawierają substancje FODMAP, czyli węglowodany o krótkim łańcuchu, które nie są trawione przez niektóre osoby. Nazwa jest akronimem od angielskich określeń Fermentable Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (oligosacharydy — węglowodany krótkołańcuchowe; disacharydy — węglowodany, które składają się z dwóch cząsteczek cukru; monosacharydy — cukry proste; poliole — alkohole polihydroksylowe, czyli cukrole). Czosnek i cebula są bogate zwłaszcza we fruktany. Cechuje je uboga absorpcja w jelicie cienkim. Nie jest znana liczba osób, które mają problemy z trawieniem tych substancji, jednak naukowcy podejrzewają, że przede wszystkim narażeni są pacjenci z zespołem jelita wrażliwego. — Bakterie w jelicie cienkim i grubym wywołują fermentację substancji FODMAP, co prowadzi do wzdęć i skurczy — mówi Neha Shah, magister ds. zdrowia publicznego, ekspert ds. dietetyki i dietetyk szpitala Stanford Health Care.
Co można zrobić: Jeśli nie możesz wyobrazić sobie gotowania bez czosnku i cebuli, ale przewód pokarmowy prosi o litość, możesz wypróbować ten sposób. Podsmaż je na oliwie z oliwek, aby ta nabrała aromatu, a następnie użyj w potrawie samej oliwy. Fruktany nie przedostają się do niej podczas gotowania, więc jest to bezpieczna alternatywa.
Zobacz także:
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze