Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach
KAROLINA KONDRAK • dawno temu • 4 komentarzeSerek wiejski a jelita? Niektóre rodzaje sera szczególnie narażajÄ… na zaburzenia jelita. Cebula a jelita? WzdÄ™cia po cebuli to naturalna reakcja organizmu. Niektóre produkty mogÄ… powodować wzdÄ™cia i niestrawność, inne zaÅ› o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która lÄ…duje na twoim talerzu. Oto produkty, które siejÄ… spustoszenie w twoich jelitach.
Ten artykuł ma 5 stron:
1. Czosnek i cebula
Dlaczego mogÄ… szkodzić: ZawierajÄ… substancje FODMAP, czyli wÄ™glowodany o krótkim Å‚aÅ„cuchu, które nie sÄ… trawione przez niektóre osoby. Nazwa jest akronimem od angielskich okreÅ›leÅ„ Fermentable Oligosacharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (oligosacharydy — wÄ™glowodany krótkoÅ‚aÅ„cuchowe; disacharydy — wÄ™glowodany, które skÅ‚adajÄ… siÄ™ z dwóch czÄ…steczek cukru; monosacharydy — cukry proste; poliole — alkohole polihydroksylowe, czyli cukrole). Czosnek i cebula sÄ… bogate zwÅ‚aszcza we fruktany. Cechuje je uboga absorpcja w jelicie cienkim. Nie jest znana liczba osób, które majÄ… problemy z trawieniem tych substancji, jednak naukowcy podejrzewajÄ…, że przede wszystkim narażeni sÄ… pacjenci z zespoÅ‚em jelita wrażliwego. — Bakterie w jelicie cienkim i grubym wywoÅ‚ujÄ… fermentacjÄ™ substancji FODMAP, co prowadzi do wzdęć i skurczy — mówi Neha Shah, magister ds. zdrowia publicznego, ekspert ds. dietetyki i dietetyk szpitala Stanford Health Care.
Co można zrobić: Jeśli nie możesz wyobrazić sobie gotowania bez czosnku i cebuli, ale przewód pokarmowy prosi o litość, możesz wypróbować ten sposób. Podsmaż je na oliwie z oliwek, aby ta nabrała aromatu, a następnie użyj w potrawie samej oliwy. Fruktany nie przedostają się do niej podczas gotowania, więc jest to bezpieczna alternatywa.
Zobacz także:
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze