Produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach
KAROLINA KONDRAK • dawno temu • 4 komentarzeSerek wiejski a jelita? Niektóre rodzaje sera szczególnie narażają na zaburzenia jelita. Cebula a jelita? Wzdęcia po cebuli to naturalna reakcja organizmu. Niektóre produkty mogą powodować wzdęcia i niestrawność, inne zaś o wiele poważniejsze skutki, jak zniszczenie jelit i mikrobiomu przewodu pokarmowego. Czas przeanalizować żywość, która ląduje na twoim talerzu. Oto produkty, które sieją spustoszenie w twoich jelitach.
Ten artykuł ma 5 stron:
2. Produkty zawierające tłuszcze nasycone (np. lody, mięso)
Dlaczego mogą szkodzić: Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego może wywoływać wzrost szkodliwych bakterii w jelitach, co prowadzi do ostrych stanów zapalnych okrężnicy. Nasz organizm wytwarza żółć w celu strawienia niektórych rodzajów tłuszczu. Substancja ta jest doskonałą pożywką dla bakterii bilophila wadsworthia, która występuje naturalnie w organizmie człowieka, ale zwykle jest utrzymywana pod kontrolą. — Nadmierna ilość żółci działa jak oliwa dolana do ognia — tłumaczy Suzanne Devkota, lekarz i badacz z Harwardzkiego Centrum Diabetologii Joslina.
Co można poradzić: Zredukowane spożywanie nasyconych tłuszczy pozwoli utrzymać poziom bakterii w normie. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby u osób zdrowych nie więcej niż 7 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie pochodziło z tłuszczów nasyconych (około 16 gramów tłuszczów nasyconych przy dobowym zapotrzebowaniu na 2000 kalorii), podczas gdy ludzie z wysokim poziomem cholesterolu powinni ograniczyć tę ilość do 5–6 proc. (11–13 gramów).
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze