Ciasteczka świąteczne fit - jak przygotować zdrowe ciasteczka świąteczne?
KAROLINA KONDRAK • dawno temuCiężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciasteczek. Jeśli jednak lubisz odżywiać się zdrowo, skrzętnie liczysz kalorie lub boisz się przytyć w czasie świąt (w końcu zaraz po nich czekają na nas sylwestrowe kreacje), mamy coś specjalnie dla ciebie. Oto kilka przepisów na ciasteczka świąteczne fit z użyciem zdrowych składników.
Ten artykuł ma 4 strony:
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas więc zadbać o świąteczne ciasteczka. Prezentujemy Wam cztery przepisy na ciasteczka świąteczne.
Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Wartość odżywcza jednego ciastka: 108 kalorii, 4,7 g tłuszczu, 3,5 g tłuszczów nasyconych, 8 mg sodu, 1,6 g błonnika, 10,9 g cukru, 1 g białka.
Składniki:
- 5 łyżeczek mąki kokosowej,
- 5 łyżeczek wody,
- ¼ szklanki mąki razowej,
- 6 łyżeczek cukru kokosowego,
- ¼ szklanki puree z dyni,
- 2 łyżeczki płynnego oleju kokosowego ,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków,
- ½ szklanki rozdrobnionej ciemnej czekolady.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Włóż do dużej miski: mąkę kokosową i ararutową, wodę, cukier, dynię, olej kokosowy. Dobrze wymieszaj, aż uformujesz gęste i jednolite ciasto. Wymieszaj je z kawałkami czekolady, a następnie przekładaj łyżką masę na wyłożoną blachę. Uformuj dłonią odpowiedni kształt ciastek – nie wyrosną za duże. Włóż do piekarnika na 15 minut.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze