Ciasteczka świąteczne fit - jak przygotować zdrowe ciasteczka świąteczne?
KAROLINA KONDRAK • dawno temuCiężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciasteczek. Jeśli jednak lubisz odżywiać się zdrowo, skrzętnie liczysz kalorie lub boisz się przytyć w czasie świąt (w końcu zaraz po nich czekają na nas sylwestrowe kreacje), mamy coś specjalnie dla ciebie. Oto kilka przepisów na ciasteczka świąteczne fit z użyciem zdrowych składników.
Ten artykuł ma 4 strony:
Czekoladowo-miętowe makaroniki
Wartość odżywcza jednego ciastka: 74 kcal, 4,9 g tłuszczu, 4,2 g tłuszczów nasyconych, 1,5 g błonnika, 6,6 g cukru, 1,0 g białka.
Składniki:
- 3 szklanki wiórków kokosowych,
- ½ szklanki kakao w proszku,
- ½ szklanki miodu,
- ½ szklanki mleka kokosowego,
- ½ łyżeczki ekstraktu z mięty pieprzowej,
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 jajko (tylko białko),
- szczypta soli morskiej.
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Połącz ze sobą pierwsze 6 składników w dużej misce. Ubij na sztywno białko jajka ze szczyptą soli. Dodaj pianę z białka do połączonych składników i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Uformuj z ciasta kulki (możesz do tego użyć np. łyżki) i spłaszcz delikatnie, aby uzyskać pożądany kształt makaronika. Umieścić ciastka na blasze wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia obróć ciastka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze