Właściwości orzechów nerkowca
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuOrzechy nerkowca, zwane także nerkowcami, to owoce drzewa o nazwie nanercz zachodni. Co ciekawe, do tej samej rodziny roślin należy także np. mango. Swoją nazwę wzięły od charakterystycznego wyglądu, przypominającego kształtem ludzką nerkę. Z Brazylii nerkowce dotarły do Europy za sprawą portugalskich żeglarzy, którzy w XVI wieku przywieźli je na stary kontynent. Jednak początkowo to nie smak orzechów został doceniony przez Europejczyków, a drewno pochodzące z nieznanego dotąd drzewa. Dopiero w XX wieku odkryto ich kulinarne właściwości. Obecnie nerkowce są sprowadzane do Europy nie tylko z Ameryki Południowej, ale także z Afryki.
Ten artykuł ma 2 strony:
Nerkowce idealne na odchudzanie
Co ciekawe, pomimo swojej dużej kaloryczności, orzechy nerkowca doskonale nadają się jako składnik diety odchudzającej. W 100 gramach znajdziemy aż 553 kalorie, jednak specjaliści uważają, że wystarczy zjeść garść orzechów nerkowca dziennie, aby pozbyć się uczucia głodu, zmniejszyć apetyt i stopniowo zmniejszać warstwę tłuszczu na brzuchu. Nerkowce są polecane także w diecie na wzmocnienie włosów i paznokci. Zawartość cynku i selenu sprawia, że odżywiają włosy i zapobiegają rozdwajaniu końcówek.
Jak jeść orzechy nerkowca?
Nerkowce można jeść same, w ramach przekąski między posiłkami zamiast np. niezdrowych chipsów, ale także jako dodatek do wielu dań i napojów. Aby wzbogacić smak sałaty, wystarczy uprażyć kilka orzechów na gorącej patelni, a po wystudzeniu ułożyć na zieleninie w towarzystwie cytrusów i sera pleśniowego. Najczęściej są spotykane w kuchni indyjskiej, gdzie są dodawane do różnego rodzaju curry i kurczaka. Popularne są także w kuchni włoskiej, dodawane do makaronu z pesto. Nerkowce można stosować nie tylko do potraw słonych czy ostrych, ale także słodkich. Ich oleisty, lekko maślany smak będzie doskonale pasował do ciast, lodów i sałatek owocowych.
Koktajl z dodatkiem orzechów nerkowca
Orzechy nerkowca mogą być też głównym składnikiem odżywczego koktajlu orzechowego, polecanego zwłaszcza po intensywnym wysiłku fizycznym. Można przygotować go tylko z nerkowców i mleka roślinnego, jednak znacznie lepszy będzie ten z dodatkiem banana czy mango. Pół szklanki nerkowców należy umieścić w blenderze, dodać dwa banany pokrojone na mniejsze części, ziarenka z połowy laski wanilii oraz szczyptę kardamonu. Dolewamy pół szklanki mleka i wszystko blendujemy, aż do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli wolimy bardziej słodkie koktajle, to możemy dodać syrop klonowy lub miód.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze