Na czym polega dieta nordycka? Dieta nordycka - jadłospis
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 10 komentarzySkandynawowie to jeden z najszczuplejszych, a przy tym najzdrowszych narodów w Europie. Zawdzięczają to aktywnemu trybowi życia, a także sposobowi odżywiania. Nic dziwnego, że dieta nordycka zaczyna podbijać świat! W ten sposób schudniesz, obniżysz cholesterol, zadbasz o serce i dobrą kondycję mózgu. Na czym polega dieta nordycka? Dieta nordycka - dla kogo? Dieta nordycka - co jeść? Odpowiadamy!
Dieta nordycka — na czym polega?
Ograniczenie ilości mięsa
Jedną z najważniejszych zasad diety nordyckiej jest ograniczenie ilości mięsa w codziennym menu. Zaleca się, aby jeść je nie częściej niż 1–2 razy w tygodniu. Najlepiej, aby były to produkty ekologiczne, pochodzące z jak najbardziej naturalnych hodowli. Może to być chudy drób, wieprzowina czy wołowina, ale w diecie nordyckiej szczególnie polecana jest dziczyzna.
Więcej produktów pochodzenia roślinnego
Zamiast mięsa należy jeść więcej roślin strączkowych - ciecierzycy, soczewicy, fasoli, grochu. Zapewniają one dawkę białka oraz błonnika. Dla Skandynawów bazą posiłków często są produkty z pełnego ziarna. Pieczywo razowe, płatki owsiane i kasze to składniki, bez których nie byłoby diety nordyckiej.
Warzywa i owoce to podstawa
Sposób odżywiania Skandynawów obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz nowotworów. To zasługa dużej ilości warzyw i owoców pełnych witamin, składników mineralnych oraz bezcennych dla zdrowia antyoksydantów. Dzięki temu, że produkty pochodzenia roślinnego mają mało kalorii, sprzyjają odchudzaniu i zapobiegają nadwadze oraz otyłości.
Skandynawowie lubią zwłaszcza jabłka, gruszki oraz owoce jagodowe — borówki, truskawki, jeżyny, żurawinę, maliny. Często sięgają po dziko rosnące odmiany jagód, takie jak brusznica. Wśród warzyw królują korzeniowe — marchew, burak, pietruszka, pasternak, ziemniaki. W diecie nordyckiej jest też miejsce dla warzyw kapustowatych oraz wszystkich sezonowych, np. pomidorów czy cukinii.
Więcej ryb i owoców morza
Mieszkańcy Północy uwielbiają ryby, zwłaszcza tłuste morskie, które dostarczają organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych. Jedzą je kilka razy w tygodniu na obiad, a także na inne posiłki w ciągu dnia. Warto zadbać o to, by w jadłospisie znalazło się miejsce na ryby morskie, takie jak łosoś, śledzie, makrela, tuńczyk, sardynki. Skandynawowie często jedzą też owoce morza.
Zdrowe tłuszcze
Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są nie tylko ryby, ale również produkty roślinne - orzechy, pestki oraz oleje roślinne. W diecie nordyckiej dominuje olej rzepakowy nie bez powodu nazywany "oliwą Północy". Produkt jest popularny również w naszym kraju — dostarcza wielu korzystnych składników, takich jak witamina E czy kwasy omega-3.
Zakazane produkty
Od Skandynawów warto nauczyć się podejścia do przekąsek. Zamiast słonych chipsów i paluszków, wybierają orzechy, pestki, nasiona i suszone owoce. Cenią desery przygotowane w domu z naturalnych składników, które świetnie zastępują cukierki i batoniki. Stosując dietę nordycką, należy więc zrezygnować z przetworzonych przekąsek i ograniczyć ilość wypijanego alkoholu.
Przykładowy jadłospis diety nordyckiej:
- Śniadanie: owsianka z odrobiną miodu i świeżymi borówkami lub 2 kromki chleba razowego posmarowanego twarożkiem i kilka rzodkiewek;
- Drugie śniadanie: koktajl z jabłka, selera naciowego, jarmużu i imbiru;
- Obiad: pieczony pstrąg nadziewany ziołami i cytryną, pieczone ziemniaki z ziołami i przyprawami, sałatka z buraka lub grillowany łosoś, porcja kaszy jęczmiennej i gotowane warzywa (fasolka, kalafior, brokuł);
- Podwieczorek: jogurt naturalny z otrębami, orzechami i suszonymi owocami lub kefir z kiełkami rzeżuchy i lucerny;
- Kolacja: sałatka z tuńczykiem, fasolą, sałatą masłową lub zupa z kapustą, selerem i pomidorami.
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze