Na czym polega dieta nordycka? Dieta nordycka - jadłospis
![Sylwia Stachura](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/sylwiafoto-27b55671d267619dc37dc.jpg)
Skandynawowie to jeden z najszczuplejszych, a przy tym najzdrowszych narodów w Europie. Zawdzięczają to aktywnemu trybowi życia, a także sposobowi odżywiania. Nic dziwnego, że dieta nordycka zaczyna podbijać świat! W ten sposób schudniesz, obniżysz cholesterol, zadbasz o serce i dobrą kondycję mózgu. Na czym polega dieta nordycka? Dieta nordycka - dla kogo? Dieta nordycka - co jeść? Odpowiadamy!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dieta nordycka — na czym polega?
Ograniczenie ilości mięsa
Diety odchudzające
Jedną z najważniejszych zasad diety nordyckiej jest ograniczenie ilości mięsa w codziennym menu. Zaleca się, aby jeść je nie częściej niż 1–2 razy w tygodniu. Najlepiej, aby były to produkty ekologiczne, pochodzące z jak najbardziej naturalnych hodowli. Może to być chudy drób, wieprzowina czy wołowina, ale w diecie nordyckiej szczególnie polecana jest dziczyzna.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Więcej produktów pochodzenia roślinnego
Zamiast mięsa należy jeść więcej roślin strączkowych - ciecierzycy, soczewicy, fasoli, grochu. Zapewniają one dawkę białka oraz błonnika. Dla Skandynawów bazą posiłków często są produkty z pełnego ziarna. Pieczywo razowe, płatki owsiane i kasze to składniki, bez których nie byłoby diety nordyckiej.
Warzywa i owoce to podstawa
Sposób odżywiania Skandynawów obniża ryzyko rozwoju chorób układu krążenia oraz nowotworów. To zasługa dużej ilości warzyw i owoców pełnych witamin, składników mineralnych oraz bezcennych dla zdrowia antyoksydantów. Dzięki temu, że produkty pochodzenia roślinnego mają mało kalorii, sprzyjają odchudzaniu i zapobiegają nadwadze oraz otyłości.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Skandynawowie lubią zwłaszcza jabłka, gruszki oraz owoce jagodowe — borówki, truskawki, jeżyny, żurawinę, maliny. Często sięgają po dziko rosnące odmiany jagód, takie jak brusznica. Wśród warzyw królują korzeniowe — marchew, burak, pietruszka, pasternak, ziemniaki. W diecie nordyckiej jest też miejsce dla warzyw kapustowatych oraz wszystkich sezonowych, np. pomidorów czy cukinii.
Więcej ryb i owoców morza
Mieszkańcy Północy uwielbiają ryby, zwłaszcza tłuste morskie, które dostarczają organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych. Jedzą je kilka razy w tygodniu na obiad, a także na inne posiłki w ciągu dnia. Warto zadbać o to, by w jadłospisie znalazło się miejsce na ryby morskie, takie jak łosoś, śledzie, makrela, tuńczyk, sardynki. Skandynawowie często jedzą też owoce morza.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zdrowe tłuszcze
Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są nie tylko ryby, ale również produkty roślinne - orzechy, pestki oraz oleje roślinne. W diecie nordyckiej dominuje olej rzepakowy nie bez powodu nazywany "oliwą Północy". Produkt jest popularny również w naszym kraju — dostarcza wielu korzystnych składników, takich jak witamina E czy kwasy omega-3.
Zakazane produkty
Od Skandynawów warto nauczyć się podejścia do przekąsek. Zamiast słonych chipsów i paluszków, wybierają orzechy, pestki, nasiona i suszone owoce. Cenią desery przygotowane w domu z naturalnych składników, które świetnie zastępują cukierki i batoniki. Stosując dietę nordycką, należy więc zrezygnować z przetworzonych przekąsek i ograniczyć ilość wypijanego alkoholu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przykładowy jadłospis diety nordyckiej:
- Śniadanie: owsianka z odrobiną miodu i świeżymi borówkami lub 2 kromki chleba razowego posmarowanego twarożkiem i kilka rzodkiewek;
- Drugie śniadanie: koktajl z jabłka, selera naciowego, jarmużu i imbiru;
- Obiad: pieczony pstrąg nadziewany ziołami i cytryną, pieczone ziemniaki z ziołami i przyprawami, sałatka z buraka lub grillowany łosoś, porcja kaszy jęczmiennej i gotowane warzywa (fasolka, kalafior, brokuł);
- Podwieczorek: jogurt naturalny z otrębami, orzechami i suszonymi owocami lub kefir z kiełkami rzeżuchy i lucerny;
- Kolacja: sałatka z tuńczykiem, fasolą, sałatą masłową lub zupa z kapustą, selerem i pomidorami.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze