Dżemy, konfitury, powidła. Na czym polega dieta przetworowa?
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 8 komentarzyDieta, która bazuje na przetworach z warzyw i owoców, to sposób na zachowanie zdrowia i utratę nadmiaru kilogramów. Przygotowując w domu dżemy, kiszonki i soku, mamy pewność, że wykorzystane produkty nie utraciły dobroczynnych właściwości. Dieta przetworowa jest dość urozmaicona, dzięki czemu dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Co to jest dieta przetworowa?
Dieta przetworowa jest dietą odchudzającą, której podstawę stanowią przetwory domowej roboty. Rekomenduje się ją osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami, które nie borykają się z problemami zdrowotnymi, takimi jak schorzenia przewlekłe. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży, dojrzewającej młodzieży i starszym osobom.
Domowe wyroby są pozbawione konserwantów, barwników i sztucznych substancji słodzących. Przygotowując je samodzielnie, decydujemy o ilości użytego cukru, jakości i rodzaju wykorzystanych produktów. Przetwory, które spożywamy na tej diecie, dostarczają soli mineralnych, błonnika, witamin z grupy B oraz witamin: A, C i E, a także potasu, który uwalnia organizm od nadmiaru wody.
Co jeść na diecie przetworowej?
W menu diety przetworowej znajdują się takie produkty jak:
- dżemy niskosłodzone (w 100 gramach – 40 gramów cukru),
- dżemy słodzone ksylitolem i stewią,
- konfitury,
- marmolady,
- powidła (są najmniej kaloryczne),
- suszone owoce i warzywa (bogate w minerały i błonnik, ale też cukier, dlatego należy je spożywać z umiarem; są kaloryczne, ale przyspieszają przemianę materii), przeciery i soki pasteryzowane przygotowywane bez dodatku cukru (źródła witamin),
- mrożone warzywa i owoce,
- kiszone warzywa, czyli m.in.: kiszone ogórki, kapusta, czosnek i cebula (bogate w błonnik pokarmowy, witaminę C i sole mineralne, ponadto zawierają kwas mlekowy, który wspomaga metabolizm; nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż są bogate w sól).
W trakcie diety przetworowej jemy 5 lekkostrawnych posiłków dziennie (trzy główne dania, a także II śniadanie i podwieczorek), które przygotowujemy, wykorzystując domowej roboty przetworów.
Przykładowy dzienny jadłospis:
- I śniadanie – kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z powidłami śliwkowymi i bawarka z chudym mlekiem,
- II śniadanie – pieczone jabłko i kawa zbożowa bez cukru,
- obiad – zupa jarzynowa i gotowana pierś z indyka z warzywami i ryżem, herbata owocowa bez cukru,
- podwieczorek – kisiel o smaku porzeczkowym,
- kolacja – gotowana na parze ryba z warzywami, kromka pumpernikla i zielona herbata z sokiem malinowym.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze