Dżemy, konfitury, powidła. Na czym polega dieta przetworowa?
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 8 komentarzyDieta, która bazuje na przetworach z warzyw i owoców, to sposób na zachowanie zdrowia i utratÄ™ nadmiaru kilogramów. PrzygotowujÄ…c w domu dżemy, kiszonki i soku, mamy pewność, że wykorzystane produkty nie utraciÅ‚y dobroczynnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci. Dieta przetworowa jest dość urozmaicona, dziÄ™ki czemu dostarczamy organizmowi niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych.
Co to jest dieta przetworowa?
Dieta przetworowa jest dietą odchudzającą, której podstawę stanowią przetwory domowej roboty. Rekomenduje się ją osobom zmagającym się z dodatkowymi kilogramami, które nie borykają się z problemami zdrowotnymi, takimi jak schorzenia przewlekłe. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży, dojrzewającej młodzieży i starszym osobom.
Domowe wyroby są pozbawione konserwantów, barwników i sztucznych substancji słodzących. Przygotowując je samodzielnie, decydujemy o ilości użytego cukru, jakości i rodzaju wykorzystanych produktów. Przetwory, które spożywamy na tej diecie, dostarczają soli mineralnych, błonnika, witamin z grupy B oraz witamin: A, C i E, a także potasu, który uwalnia organizm od nadmiaru wody.
Co jeść na diecie przetworowej?
W menu diety przetworowej znajdujÄ… siÄ™ takie produkty jak:
- dżemy niskosłodzone (w 100 gramach – 40 gramów cukru),
- dżemy słodzone ksylitolem i stewią,
- konfitury,
- marmolady,
- powidła (są najmniej kaloryczne),
- suszone owoce i warzywa (bogate w minerały i błonnik, ale też cukier, dlatego należy je spożywać z umiarem; są kaloryczne, ale przyspieszają przemianę materii), przeciery i soki pasteryzowane przygotowywane bez dodatku cukru (źródła witamin),
- mrożone warzywa i owoce,
- kiszone warzywa, czyli m.in.: kiszone ogórki, kapusta, czosnek i cebula (bogate w błonnik pokarmowy, witaminę C i sole mineralne, ponadto zawierają kwas mlekowy, który wspomaga metabolizm; nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż są bogate w sól).
W trakcie diety przetworowej jemy 5 lekkostrawnych posiłków dziennie (trzy główne dania, a także II śniadanie i podwieczorek), które przygotowujemy, wykorzystując domowej roboty przetworów.
Przykładowy dzienny jadłospis:
- I śniadanie – kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z powidłami śliwkowymi i bawarka z chudym mlekiem,
- II śniadanie – pieczone jabłko i kawa zbożowa bez cukru,
- obiad – zupa jarzynowa i gotowana pierś z indyka z warzywami i ryżem, herbata owocowa bez cukru,
- podwieczorek – kisiel o smaku porzeczkowym,
- kolacja – gotowana na parze ryba z warzywami, kromka pumpernikla i zielona herbata z sokiem malinowym.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze