Czy można jeść surowe pieczarki? Co stanie się, gdy zjesz surową pieczarkę?
![Ewa Rycerz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/dsc-0331-1-jpg-7be694fdd264c0dfd.jpg)
Są jednymi z najzdrowszych i najbezpeczniejszych grzybów. Bez przeszkód mogą jeść je także dzieci. Pieczarki to skarbnica witamin i antyoksydantów. Czy można jeść surowe pieczarki? Sos pieczarkowy, zupa, sałatka, pikle - pieczarki można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jadamy je gotowane lub smażone, rzadziej pieczone. Ale pieczarki na surowo - bez wcześniejszej, jakiejkolwiek obróbki cieplnej - także można zjeść. Należy jednak uważać. Oto dlaczego.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Nie tylko gotowane
Nie bez powodu zwykliśmy jeść pieczarki gotowane lub pieczone. Grzyby te zawierają dużo błonnika pokarmowego, który może podrażniać przewód pokarmowy.
- Błonnik w pieczarkach tym różni się od błonnika roślinnego, że nie zawiera frakcji celulozy, ale frakcję chityny. Ten rodzaj błonnika wykazuje silną aktywność biologiczną. W krajach azjatyckich taki błonnik pozyskiwany jest z boczniaka i stosowany w terapii nowotworów – wyjaśnia dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywienia.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Czy pieczarki można jeść na surowo? Surowa pieczarka — co stanie się, gdy ją zjesz?
Chityna jest jednak związkiem azotowym o działaniu drażniącym, a sam błonnik nie ulega trawieniu i dłużej zalega w układzie pokarmowym. — Może się więc zdarzyć, że jedzenie surowych pieczarek, nie poddanych obróbce cieplnej, spowolni trawienie i wywoła uczucie dyskomfortu w przewodzie pokarmowym bądź żołądku – podkreśla ekspertka.
Ugotowany błonnik o frakcji chitynowej zmienia swoją strukturę i powoduje, że składniki, jakie się z nim wiążą, nie drażnią przewodu pokarmowego.
Zobacz również: Cenne właściwości pieczarek -wprowadź je do diety
Białko i witaminy w pieczarkach
Pieczarki są źródłem witamin z grupy B, zawierają także związki z grupy polifenoli. To antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, chroniąc nasz organizm przed negatywnym wpływem środowiska.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
-Obróbka termiczna im sprzyja, ponieważ inaktywuje enzymy, które z kolei aktywują polifenole. Po ugotowaniu antyoksydantów w pieczarkach jest zatem więcej – wyjaśnia dr Pogoń.
Proces obróbki cieplnej niszczy też występującą w pieczarkach substancję o nazwie agarytyna. To związek o charakterze rakotwórczym. Pieczarki zawierają jego minimalne ilości. Gotowanie dodatkowo je zmniejsza.
Nie można jednoznacznie powiedzieć, jakich pieczarek nie jeść. Wszystko jest kwestią wyboru. Jakie pieczarki zatem wybrać: gotowane czy surowe? Wszystko wskazuje na to, że te poddane obróbce cieplnej są po prostu zdrowsze. I można podawać je dzieciom bez ryzyka zatrucia pokarmowego.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze