Czy można jeść pieczarki na surowo? Wyjaśniamy

Są jednymi z najzdrowszych i najbezpeczniejszych grzybów. Bez przeszkód mogą jeść je także dzieci. Pieczarki to skarbnica witamin i antyoksydantów. Czy można je spożywać na surowo? Sos pieczarkowy, zupa, sałatka, pikle – pieczarki można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jadamy je gotowane lub smażone, rzadziej pieczone. Ale pieczarki można jeść na surowo, bez wcześniejszej, jakiejkolwiek obróbki cieplnej. Należy jednak uważać. Oto dlaczego.
Nie tylko gotowane
Nie bez powodu zwykliśmy jeść pieczarki gotowane lub pieczone. Grzyby te zawierają dużo błonnika pokarmowego, który może podrażniać przewód pokarmowy.
- Błonnik w pieczarkach tym różni się od błonnika roślinnego, że nie zawiera frakcji celulozy, ale frakcję chityny. Ten rodzaj błonnika wykazuje silną aktywność biologiczną. W krajach azjatyckich taki błonnik pozyskiwany jest z boczniaka i stosowany w terapii nowotworów – wyjaśnia dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywienia.
Chityna jest jednak związkiem azotowym o działaniu drażniącym, a sam błonnik nie ulega trawieniu i dłużej zalega w układzie pokarmowym. — Może się więc zdarzyć, że zjedzenie pieczarek nie poddanych obróbce cieplnej spowolni trawienie i wywoła uczucie dyskomfortu w przewodzie pokarmowym bądź żołądku – podkreśla ekspertka.
Ugotowany błonnik o frakcji chitynowej zmienia swoją strukturę i powoduje, że składniki, jakie się z nim wiążą, nie drażnią przewodu pokarmowego.
Zobacz również: Cenne właściwości pieczarek -wprowadź je do diety
Białko i witaminy w pieczarkach
Pieczarki są źródłem witamin z grupy B, zawierają także związki z grupy polifenoli. To antyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, chroniąc nasz organizm przed negatywnym wpływem środowiska.
-Obróbka termiczna im sprzyja, ponieważ inaktywuje enzymy, które z kolei aktywują polifenole. Po ugotowaniu antyoksydantów w pieczarkach jest zatem więcej – wyjaśnia dr Pogoń.
Proces obróbki cieplnej niszczy też występującą w pieczarkach substancję o nazwie agarytyna. To związek o charakterze rakotwórczym. Pieczarki zawierają jego minimalne ilości. Gotowanie dodatkowo je zmniejsza.
Jakie pieczarki zatem wybrać: gotowane czy surowe? Wszystko wskazuje na to, że te poddane obróbce cieplnej są po prostu zdrowsze. I można podawać je dzieciom bez ryzyka zatrucia pokarmowego.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze