Lody na diecie - zakazana chwila zapomnienia?
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temu • 10 komentarzyLody to symbol lata. Są na niemal każdym rogu, kusząc swoim orzeźwieniem i rewelacyjnym smakiem. A czy będąc na diecie, można sobie na nie pozwolić?
Tak, o ile oczywiście podejdziemy do tego tematu rozsądnie. Każdy dietetyk pokiwa negująco głową, jeśli oświadczymy, że zajadaliśmy się trzema gałkami lodów, otoczonych bitą śmietaną z dodatkiem gotowego sosu czekoladowego.
Takiemu deserowi mówimy stanowcze „nie”. Jeśli jednak uda się nam wyszukać tradycyjnie przygotowywane lody (a tych jest coraz więcej, co ma związek z modą na żywność zdrową i ekologiczną), wówczas możemy dać sobie rozgrzeszenie.
Standardowo lody przygotowuje się z mleka, śmietany, jajek, cukru, mleka w proszku oraz substancji konserwujących. Te ostatnio nieco psują lodowym deserom opinię, bo o ich szkodliwości mówi się coraz więcej. Jest to jednak grupa dodatków tak powszechnie stosowana, że trudno całkowicie ją wyeliminować.
Liczy się smak
Każdy z nas ma swój ulubiony smak lodów. Jedni zajadają się owocowymi, inni czekoladowymi. A jak się okazuje, to właśnie smak wpływa na kaloryczność chłodzącego deseru. Prawdziwą bombą kaloryczną są lody o smaku karmelowym, toffi, nieco lepiej w tej klasyfikacji wypadają te śmietankowe i czekoladowe.
Jednak prawdziwą bolączką dietetyków są dodatki do lodów. I jeśli dbamy o linię, to powinniśmy z nich świadomie zrezygnować. Bita śmietana i polewy na pewno nie poprawią naszego wyglądu (choć, mówiąc po cichu, mogą wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie). Jeśli nie lubimy jeść lodów solo, zdecydujmy się dodać do nich owoce. Smacznie, zdrowo i orzeźwiająco.
Sorbet w wersji light
Sorbety doskonale chłodzą i nawadniają organizm. Mają zdecydowanie mniej kalorii niż lody przygotowane na bazie mleka i śmietany. A do tego bardzo łatwo bardzo przygotować je w domu. Potrzebnych jest do tego tylko kilka składników: owoce, woda gazowana, syrop lub sok owocowy. Owoce należy zmiksować na gładką masę, następnie dodać do niej jeden z wybranych płynów (sok, wodę lub syrop) i zamrozić. Kolejny krok to już zjadanie się orzeźwiającym deserem.
Lody odchudzają?
Dawniej panowało przekonanie, że lody są dozwolone na diecie w każdej ilości. Uważano, że skoro są one zimne, to w czasie ich trawienia organizm szybciej spala kalorie. A przecież spożywanie lodów nie ma żadnego związku z temperaturą ciała! Zanim trafią do żołądka, rozpuszczą się pod wpływem ciepłoty organizmu. Tezę o odchudzającej mocy lodów uznajmy zatem za obaloną.
Dieta nie ma być katorgą. To nasz sprzymierzeniec w drodze do celu, jakim jest piękna sylwetka i dobre samopoczucie. Nie wymagajmy zatem od siebie rezygnacji ze wszystkiego, co lubimy i co nam smakuje. Podejdźmy do tej kwestii z rozsądkiem. Podsumowując, lody tak, ale z owocami. Smacznego!
Ten artykuł ma 10 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze