Makaron bez kalorii?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 3 komentarzeJeste艣 fanem makaron贸w? Je艣li ci臋偶ko ci wyobrazi膰 sobie swoje menu bez makaronu, koniecznie spr贸buj shirataki. Jest to te偶 produkt dla tych, kt贸rzy chc膮 schudn膮膰 i urozmaici膰 swoj膮 diet臋.
Makaron shirataki to galaretowaty i nieco przezroczysty makaron, wyprodukowany z japo艅skiej ro艣liny konjac. Niezwyk艂o艣膰 tego produktu polega na tym, 偶e zawiera on minimaln膮 liczb臋 kalorii. W 100 g produktu jest oko艂o 13 kcal. Tymczasem tradycyjny pszenny makaron w 100 g zawiera 350鈥370 kcal. To naprawd臋 pora偶aj膮ca r贸偶nica!
Zobacz te偶: Spaghetti na obiad, tagliatelle na kolacj臋. Zasady diety makaronowej
Dodatkow膮 zalet膮 makaronu shirataki jest to, 偶e stanowi on znakomity wype艂niacz i puchn膮c w 偶o艂膮dku, zapewnia d艂ugotrwa艂e uczucie syto艣ci. Japonki znaj膮 ju偶 ten produkt i cz臋sto wykorzystuj膮 go, aby utrzyma膰 smuk艂膮 sylwetk臋. To glukomannan czyni ten makaron tak niezwyk艂ym.
Jest to specjalny rodzaj b艂onnika reguluj膮cy trawienie, przemian臋 materii, przyspieszaj膮cy spalanie t艂uszczu, obni偶aj膮cy cholesterol i tr贸jglicerydy. W praktyce makaron shirataki to g艂贸wnie woda i b艂onnik. Mo偶na spokojnie stosowa膰 go do sa艂atek, gulasz贸w, zup, sos贸w, warzyw.
Produkt ten jest bardzo dobry dla os贸b chc膮cych schudn膮膰, uregulowa膰 profil lipidowy, jak r贸wnie偶 dla cukrzyk贸w.
Anna Kowalik, Coach Zdrowia serwisu potrafiszschudnac.pl
殴r贸d艂o: potrafiszschudnac.pl
Ten artyku艂 ma 3 komentarze
Poka偶 wszystkie komentarze