Makaron bez kalorii?

Jesteś fanem makaronów? Jeśli ciężko ci wyobrazić sobie swoje menu bez makaronu, koniecznie spróbuj shirataki. Jest to też produkt dla tych, którzy chcą schudnąć i urozmaicić swoją dietę.

Makaron shirataki to galaretowaty i nieco przezroczysty makaron, wyprodukowany z japońskiej rośliny konjac. Niezwykłość tego produktu polega na tym, że zawiera on minimalną liczbę kalorii. W 100 g produktu jest około 13 kcal. Tymczasem tradycyjny pszenny makaron w 100 g zawiera 350–370 kcal. To naprawdę porażająca różnica!
Zobacz też: Spaghetti na obiad, tagliatelle na kolację. Zasady diety makaronowej
Dodatkową zaletą makaronu shirataki jest to, że stanowi on znakomity wypełniacz i puchnąc w żołądku, zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Japonki znają już ten produkt i często wykorzystują go, aby utrzymać smukłą sylwetkę. To glukomannan czyni ten makaron tak niezwykłym.

Jest to specjalny rodzaj błonnika regulujący trawienie, przemianę materii, przyspieszający spalanie tłuszczu, obniżający cholesterol i trójglicerydy. W praktyce makaron shirataki to głównie woda i błonnik. Można spokojnie stosować go do sałatek, gulaszów, zup, sosów, warzyw.
Produkt ten jest bardzo dobry dla osób chcących schudnąć, uregulować profil lipidowy, jak również dla cukrzyków.
Anna Kowalik, Coach Zdrowia serwisu potrafiszschudnac.pl

Źródło: potrafiszschudnac.pl
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze