Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
Jak rozpoznać chleb dobrej jakości?
Zawsze warto zapytać sprzedawcę, jaki produkt poleca. Zwracajmy uwagę na wygląd zewnętrzny oraz strukturę miąższu. Skórka powinna być rumiana i chrupiąca, środek zwarty, porowaty i sprawiający wrażenie wilgotnego. Nie może rozpadać się podczas krojenia i smarowania.
Ważny jest kolor – chleb żytni razowy jest szarobrązowy. Rude lub czekoladowe zabarwienie pieczywa to zasługa karmelu lub słodu jęczmiennego. W ten sposób producenci fałszują barwę, by upodobnić bochenek do razowego.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze