Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
Biały chleb
Zdrowy chleb wykonany jest z mąki, wody, soli, drożdży lub zakwasu. Przed zakupem należy dokładnie przyjrzeć się etykiecie ze składem. Im więcej mąki nieprzetworzonej, tym lepiej. Wszelkie dodatki obniżają wartość odżywczą chleba. Jakość pieczywa można też ocenić po tym, jak się starzeje. Chleb nafaszerowany chemią pleśnieje, dobry chleb pszenny tylko czerstwieje, a żytni twardnieje.
Zobacz też: Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?
Popularny biały chleb pszenny robi się jednak z mąki właściwie pozbawionej błonnika. Po zjedzeniu kromki poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta i równie szybko opada. Po krótkim czasie odczuwamy zmęczenie i głód, instynktownie sięgamy więc po kolejny posiłek, najczęściej obfitujący w cukry proste.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze