Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach byÅ‚ ograniczony, dlatego pieczywo byÅ‚o podstawÄ… odżywiania. Teraz ulegÅ‚o to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeÅ›wiadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych skÅ‚adników. Czy tak jest w rzeczywistoÅ›ci? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
Jakich składników powinniśmy unikać?
Prawdziwy, zdrowy chleb zawiera tylko naturalne składniki. Wszystkie chemiczne dodatki nie tylko pogarszają walory smakowe, ale też negatywnie wpływają na zdrowie. Po spożyciu sztucznych substancji mogą się pojawić nudności, biegunki, bóle głowy, alergie skórne.
Zobacz też: Chemia na talerzu, czyli o kwasach i zasadach w codziennej diecie
Do wypieku chleba używa się wielu konserwantów i "polepszaczy", które mają przedłużać trwałość bochenka. Lista szkodliwych dodatków jest długa, ale najczęściej na etykiecie można spotkać takie jak: karmel amoniakalny, dioctan sodu, dwutlenek siarki, fosforany oraz kwasy (cytrynowy, sorbinowy, propionowy). Jeśli w składzie jest wiele substancji o obco brzmiących nazwach, lepiej sięgnąć po inny chleb.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze