Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
Czy to prawda, że chleb tuczy?
Chleb wyprodukowany z mąki o niskim stopniu przemiału i jedzony z umiarem nie tuczy, ale sprzyja zdrowiu. Dostarcza energii do codziennego funkcjonowania, niezbędnych witamin i minerałów. Daje uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami, a w konsekwencji – tyciu.
Można więc uznać, że nawet pomaga w odchudzaniu. Chleb razowy bogaty jest w witaminy z grupy B, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego, układu krwionośnego i pracy serca. Witaminy biorą też udział w procesach przemiany materii i w ten sposób sprzyjają odchudzaniu. Dlatego nie należy się obawiać chleba – nawet podczas diety.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze