Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb

30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:

Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Tak, jeśli nie zawiera sztucznych dodatków. Biały chleb pszenny z mąki o wysokim stopniu przemiału jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy. Pozostaje jednak źródłem energii biorącej się z węglowodanów złożonych.
10 najlepszych źródeł błonnika | |
---|---|
Produkt | Ilość błonnika (g/100 g produktu) |
Otręby pszenne | 42.4 |
Fasola biała — nasiona suche | 15.7 |
Soja — nasiona suche | 15.7 |
Groch — nasiona suche | 15 |
Figi suszone | 12.9 |
Migdały | 12.9 |
Płatki żytnie | 11.6 |
Morele suszone | 10.3 |
Płatki pszenne | 10.1 |
Śliwki szuszone | 9.3 |
Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak refluks, zgaga, wrzody żołądka, nadwrażliwość jelita cienkiego, źle tolerują ciemny chleb na zakwasie. Powinny więc sięgać po chleb pszenny dobrej jakości.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze

Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze