Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach był ograniczony, dlatego pieczywo było podstawą odżywiania. Teraz uległo to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeświadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych składników. Czy tak jest w rzeczywistości? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Tak, jeśli nie zawiera sztucznych dodatków. Biały chleb pszenny z mąki o wysokim stopniu przemiału jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy. Pozostaje jednak źródłem energii biorącej się z węglowodanów złożonych.
10 najlepszych źródeł błonnika | |
---|---|
Produkt | Ilość błonnika (g/100 g produktu) |
Otręby pszenne | 42.4 |
Fasola biała — nasiona suche | 15.7 |
Soja — nasiona suche | 15.7 |
Groch — nasiona suche | 15 |
Figi suszone | 12.9 |
Migdały | 12.9 |
Płatki żytnie | 11.6 |
Morele suszone | 10.3 |
Płatki pszenne | 10.1 |
Śliwki szuszone | 9.3 |
Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak refluks, zgaga, wrzody żołądka, nadwrażliwość jelita cienkiego, źle tolerują ciemny chleb na zakwasie. Powinny więc sięgać po chleb pszenny dobrej jakości.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze