Wegetariański gulasz z ciecierzycy z kozią fetą!
JULIA BAR • dawno temuMateriał producenta SpecjałyRegionu.pl
Szukasz nowych przepisów w swojej wegetariańskiej kuchni? Zastanawiasz się co możesz wprowadzić, aby jeść jeszcze bardziej smacznie i zdrowo? Mamy dla Ciebie idealny przepis i nowość na rynku nabiałowym - Festkoz - ser sałatkowy z mleka koziego, a’la feta - czyli hit wszystkich sałatek i zapiekanek.
Wypróbuj wegetariański gulasz z ciecierzycy z serem sałatkowym Festkoz z mleka koziego
Składniki:
1 cebula
1 papryka czerwona
2 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów krojonych z puszki
300 g ciecierzycy z puszki
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 kostka sera sałatkowego Festkoz z mleka koziego
gałązka rozmarynu
olej rzepakowy tłoczony na zimno do polania gotowej potrawy
50 ml oliwy
sól, suszone chilli do smaku
Brzmi pysznie, zobacz jak przygotować to danie:
1.Na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Następnie dodaj paprykę i seler naciowy pokrojony w grubsze kawałki, smaż 2–3 minuty.
3. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w płatki.
4. Smaż jeszcze chwilę, dodaj krojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: paprykę, kolendrę, sól i szczyptę chilli.
5. Duś na małym ogniu jeszcze 10 minut.
6. Piekarnik rozgrzej do 220°C, najlepiej na grzanie z góry.
7. Gulasz przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzch połóż kostkę sera koziego, rozmaryn i skrop olejem rzepakowym.
8. Zapiekaj przez 10–12 minut, aż ser ładnie się zarumieni.
Próbowałeś kiedyś kozich serów? Szukaj na sklepowych półkach tych, które są certyfikowane znakiem Jakość Tradycja — to gwarancja wyjątkowego smaku, ale przede wszystkim naturalnego, prostego składu i tak zwanej czystej etykiety. Wyróżnikiem dla tych produktów jest długoletnia tradycja wytwarzania i jej nieprzemysłowy charakter. Zaproś do swojej kuchni Specjały Regionu. Więcej przepisów znajdziesz na www.specjalyregionu.pl
Materiał producenta SpecjałyRegionu.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze