Bataty a ziemniaki - co jest zdrowsze? Czy bataty są fit?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuKiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał, że staną się one podstawą wielu potraw i już od XIX wieku na stałe zagoszczą w polskiej kuchni. Być może tak samo będzie z batatami. Mimo że ich historia w Europie jest znacznie dłuższa niż ziemniaków (na Stary Kontynent sprowadził je w XV w. Krzysztof Kolumb) dopiero od niedawna goszczą na polskich stołach.
Ten artykuł ma 6 stron:
Dlaczego warto jeść bataty? Bataty indeks glikemiczny
Bataty, mimo że nazywane są słodkimi ziemniakami, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (ADA) poleca cukrzykom. Węglowodany zawarte w batatach wolniej się wchłaniają – ich indeks glikemiczny wynosi 54, dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Dla porównania indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków wynosi 60, a pieczonych 80.
Bataty na diecie
Czy wiedziałeś, że bataty wykazują silne działanie antynowotworowe? Zawarty w nich beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Ponadto fioletowe bataty hamują powstawanie zmian patologicznych w obrębie jelita grubego. W Japonii, w której bataty na diecie to stały element, przeprowadzono 10-letnie badania na grupie 47 997 mężczyzn i 66 520 kobiet, które wykazały, że słodkie ziemniaki zmniejszają ryzyko raka nerek. Ponadto należą do warzyw, które najlepiej chronią przed rakiem pęcherza.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze