Bataty a ziemniaki - co jest zdrowsze? Czy bataty są fit?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuKiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał, że staną się one podstawą wielu potraw i już od XIX wieku na stałe zagoszczą w polskiej kuchni. Być może tak samo będzie z batatami. Mimo że ich historia w Europie jest znacznie dłuższa niż ziemniaków (na Stary Kontynent sprowadził je w XV w. Krzysztof Kolumb) dopiero od niedawna goszczą na polskich stołach.
Ten artykuł ma 6 stron:
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Zwykłe ziemniaki to przede wszystkim cenne źródło potasu. To on reguluje poziom ciśnienia krwi (pamiętajmy jednak, aby nie solić ich podczas gotowania, a pod koniec). Ziemniaki są lekkostrawne i zawierają błonnik, dlatego polecane się je osobom, które cierpią na problemy trawienne. Wywar z ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe.
Naukowcy z Zhejiang University w Chinach odkryli, że regularne spożywanie ziemniaków zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka aż o 1/3 w porównaniu z osobami, które unikają tych warzyw.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze