Bataty a ziemniaki - co jest zdrowsze? Czy bataty są fit?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temuKiedy Jan III Sobieski podarował ziemniaki Marysieńce jako ozdobę ogrodu, nikt pewnie nie przypuszczał, że staną się one podstawą wielu potraw i już od XIX wieku na stałe zagoszczą w polskiej kuchni. Być może tak samo będzie z batatami. Mimo że ich historia w Europie jest znacznie dłuższa niż ziemniaków (na Stary Kontynent sprowadził je w XV w. Krzysztof Kolumb) dopiero od niedawna goszczą na polskich stołach.
Ten artykuł ma 6 stron:
Bataty i ziemniaki a zdrowie
Ziemniaki zawierają antocyjany i saponiny, które zapobiegają chorobom serca i całego układu krążenia. Za to w batatach odnajdziemy beta-karoten przeciwdziałający zwyrodnieniu plamki żółtej w oku.
Bataty nie mają cholesterolu, zawierają natomiast dwa razy więcej rozpuszczalnego błonnika pokarmowego (który zapobiega zaparciom, hemoroidom oraz otyłości) niż zwykłe ziemniaki. W słodkiej odmianie ziemniaka odnajdziemy fitosterole, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL oraz luteinę i zeaksantynę, które chronią przed miażdżycą i chorobami oczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze