Właściwości soku z natki pietruszki

Pietruszka znana była już w starożytności. Pierwotnie zrywano ją z wapiennych skał (nazwa pochodzi z łac. petra – skała) i uważano ją za roślinę świętą, która dodaje sił witalnych i wzmacnia cały organizm. Sądzono nawet, że dzięki niej człowiek jest bardziej sprytny i ma lepszy refleks. Początkowo uprawiano ją głównie w celach leczniczych, dopiero później odnalazła zastosowanie w kuchni. Pietruszka to doskonały dodatek do sałatek, koktajli i soków, ale też to coś więcej niż tylko ozdoba na talerzu. Natka wykazuje właściwości zdrowotne dla całego organizmu. Przeprowadzisz nią kurację oczyszczającą z toksyn, a także wyleczysz wiele chorób.

Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki (123rf)

Ten artykuł ma 6 stron:

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Wartość odżywcza szczawiu gotowanego i surowego REGULAMIN KONKURSU Łączenie owoców i warzyw. Jakie owoce można łączyć, jakich warzyw nie łączyć? Zdrowe słodycze - najlepsze przepisy dla dzieci i dla dorosłych Cholesterol. Co jeść przy wysokim poziomie cholesterolu? Dieta na obniżenie cholesterolu Naleśniki kokosowe - przepis na pyszny i zdrowy posiłek Czy jedzenie może poprawić nastrój? Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami Żelatyna dobra nie tylko w kuchni. Oto 5 korzyści dla zdrowia, które przynosi jej stosowanie Nowy rok, nowe nawyki żywieniowe! Od czego rozpocząć zdrowe odżywianie? Ponad 40 proc. Polaków suplementujących dietę zażywa co najmniej trzy preparaty dziennie. Blisko ⅔ konsumentów przywiązuje wagę do jakości suplementów diety Czy każda woda zdrowia doda?

Popularne w tym tygodniu:

Mleko w diecie - czy naprawdę jest się czego bać? Dla kogo kasza bulgur? Właściwości i wartości odżywcze Kiedy warto suplementować tran? Jakie są jego właściwości? Witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach Kolagen i jego właściwości. Jak suplementować?