Właściwości soku z natki pietruszki

Pietruszka znana była już w starożytności. Pierwotnie zrywano ją z wapiennych skał (nazwa pochodzi z łac. petra – skała) i uważano ją za roślinę świętą, która dodaje sił witalnych i wzmacnia cały organizm. Sądzono nawet, że dzięki niej człowiek jest bardziej sprytny i ma lepszy refleks. Początkowo uprawiano ją głównie w celach leczniczych, dopiero później odnalazła zastosowanie w kuchni. Pietruszka to doskonały dodatek do sałatek, koktajli i soków, ale też to coś więcej niż tylko ozdoba na talerzu. Natka wykazuje właściwości zdrowotne dla całego organizmu. Przeprowadzisz nią kurację oczyszczającą z toksyn, a także wyleczysz wiele chorób.

Właściwości pietruszki

Właściwości pietruszki (123rf)

Ten artykuł ma 6 stron:

Zobacz również: Wiosenny detoks

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smalec z fasoli z chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego Przepis na dietetyczne kopytka bez ziemniaków Jakie przekąski polecają dietetycy? 4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe Fit burger - wersja z wołowiną Dlaczego warto pić ocet jabłkowy z miodem? Moda na bycie fit, a zdrowie Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości? Dietetyczne święta Bożego Narodzenia – czy to możliwe? Light nie zawsze oznacza „lekki” Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - ich rola i znaczenie w organizmie człowieka