Co jeść przed i po popołudniowym treningu? Wskazówki Ewy Chodakowskiej
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzW jadłospisie osób aktywnych fizycznie równie ważny, jak śniadanie, jest posiłek przed i po treningu wykonywanym po południu. Chociaż potrzeby żywieniowe ludzi są różne, to każdy z nas powinien po wysiłku przyjąć porcję węglowodanów, białek i tłuszczów. Taki posiłek zaspokoi uczucie głodu, a ponadto doda energii i uzupełni niedobory po ćwiczeniach. Trenerka fitness Ewa Chodakowska na swoim profilu w mediach społecznościowych opublikowała przykładowe posiłki okołotreningowe, po które powinniśmy sięgać przed i po popołudniowym treningu. Zatem: co jeść przed treningiem a co po? Sprawdź!
Zdaniem naukowców ćwiczenia po południu wiążą się z mniejszym ryzykiem wystąpienia kontuzji, gdyż ciało jest rozgrzane. Ponadto jakość treningu jest wówczas większa, możemy zatem osiągnąć lepsze efekty wysiłku fizycznego. Co więcej, ćwiczenia w godzinach popołudniowych redukują apetyt — zmniejszają chęć podjadania pomiędzy obiadem a kolacją.
Zobacz też: Najpopularniejsze treningi Ewy Chodakowskiej
Posiłek przed treningiem — co jeść przed popołudniowym treningiem?
Jak przekonuje Ewa Chodakowska, posiłek przed treningiem, który przeprowadzamy po południu, nie musi być tak obfity, jak ten, który spożywamy przed porannymi ćwiczeniami. Dlaczego? Jest to już trzeci posiłek dnia: rano zjedliśmy pełnowartościowe pierwsze, a po upływie 2–3 godzin drugie śniadanie.
Z tego względu przed popołudniowym treningiem (wówczas czerpiemy energię również z wcześniej spożytych dań) wystarczy zjeść niewielki posiłek, który będzie bogaty w węglowodanowy. Zapewnią one energię do wykonania ćwiczeń.
W jego skład (jako podstawowy składnik) może wchodzić ciemne pieczywo, brązowy makaron, ryż, kasza lub owoce (świeże lub suszone). Pamiętajmy, żeby ten posiłek spożyć na 1,5 godziny przed ćwiczeniami (nie będziemy czuć się pełni podczas ćwiczeń).
Zobacz też: Koktajl palący kalorie z menu Ewy Chodakowskiej
Ewa Chodakowska: propozycje posiłków przed popołudniowym treningiem
- jogurt naturalny z granolą (z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny),
- dwie kromki chrupkiego chleba i zielony koktajl przygotowany z dwóch kiwi, kefiru i płatków migdałowych,
- mus truskawkowy z dwiema kromkami pełnoziarnistego pieczywa posmarowanymi serkiem naturalnym,
- bułka pełnoziarnista z jajkiem ugotowanym na twardo, sałatą i kiełkami,
- sałatka makaronowa z dodatkiem wędzonej piersi kurczaka i papryką w różnych kolorach,
- smoothie przygotowane z banana z dodatkiem siemienia lnianego i mięty,
- domowej produkcji batonik zbożowy.
Co jeść po popołudniowym treningu?
Głównym składnikiem posiłku po treningu powinno być białko. Znajdziemy je w chudym mięsie, na przykład drobiu i cielęcinie, a także rybach i roślinach strączkowych (soczewicy, ciecierzycy i fasoli). Warto pamiętać o dodatku w postaci warzyw, które uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych.
Jeżeli na ćwiczenia przeznaczamy godziny okołopołudniowe, potreningowy posiłek przypadnie na porę obiadową. Wówczas najlepiej pół godziny po wysiłku fizycznym zjeść przekąskę, a po godzinie — większy pod względem objętości posiłek.
Natomiast jeśli ćwiczymy po południu, w okolicy godziny 17:00, posiłek, który należy zjeść 30 minut po treningu przypadnie na porę spożycia podwieczorku. Z kolei jeżeli mamy w zwyczaju kłaść się wcześnie do łóżka, większym posiłkiem (po upływie godziny od zakończenia ćwiczeń) będzie kolacja.
Ewa Chodakowska: propozycje posiłków po popołudniowym treningu (30 minut po jego zakończeniu)
- mała bułka i maślanka,
- deser przygotowany na bazie maślanki z dodatkiem borówek i ziaren sezamu,
- serek wiejski z dodatkiem suszonych daktyli i siemienia lnianego,
- kanapki przygotowane z chrupkiego chleba, twarogu i kiełków.
Ewa Chodakowska: propozycje posiłków po popołudniowym treningu (1–2 godziny po ćwiczeniach)
- quinoa z fasolką szparagową i natką pietruszki,
- brązowy ryż z tuńczykiem i dodatkami w postaci ananasa, orzechów i sosu jogurtowo-ziołowego,
- ryba pieczona w piekarniku z pomidorem, winogronami i cebulą,
- grillowany filet z indyka z mieszanką sałat z dodatkiem oliwek, suszonymi pomidorami i grzankami z pieczywa razowego.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze