Kolacja na diecie - co na kolację na diecie? Dietetycy odpowiadają
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKolacja na diecie powinna być m.in. lekkostrawna. Należy ją zjeść na ok. 3 godziny przed snem. Dlaczego? Po tłustym posiłku spożytym tuż przed pójściem do łóżka organizm nie zregeneruje się w trakcie nocnego wypoczynku, ponieważ będzie zmuszony go trawić. Jeśli brakuje ci pomysłów na wartościowy ostatni posiłek dnia, jeśli nie wiesz, co jeść na kolacje, czytaj dalej. Zapytaliśmy dietetyków, co warto jeść na kolację. Specjalistki podzieliły się z nami przepisami na odchudzające kolacje.
Ten artykuł ma 3 strony:
Dieta kolacja — co na kolacje przy odchudzaniu?
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą i fetą
— Oczywiście sałatka! To świetny sposób na uzupełnienie odpowiedniej ilości warzyw, którą powinniśmy spożyć w ciągu dnia. Sałatki — nie dość, że zdrowe, to wzbogacone o dodatek kaszy, makaronu, pieczywa (np. w formie grzanek) — są bardzo pożywne. Dzięki nim można w łatwy sposób urozmaicić dietę. W komponowaniu sałatek ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia — odpowiada Paulina Styś-Nowak, dietetyk, prowadząca stronę cojesc.net, na pytanie o idealną kolację.
Jak się okazuje, nie trzeba wkładać wiele wysiłku w przygotowanie ostatniego posiłku dnia. To danie nie zabierze nam wiele czasu, jeśli zastosujemy się do wskazówki naszego eksperta:
- Przygotowując kolacyjne sałatki, często wykorzystuję produkty, których nie udało mi się zużyć w ciągu dnia, ponieważ np. ugotowałam je w zbyt dużych ilościach. Nierzadko robię to celowo, żeby wieczorem mieć co dorzucić do talerza z sałatką. Dzięki temu taka potrawa powstaje w 5–10 minut i jedzenie się nie marnuje — mówi dietetyk.
— Oto jedna z takich szybkich propozycji (miałam już ugotowaną poprzedniego dnia kaszę i buraki) - dodaje dietetyk.
Lista składników:
- 100 g (waga przed gotowaniem) kaszy gryczanej,
- 2 małe ugotowane wcześniej buraki,
- 1 pomarańcza,
- ok. 120 g sera typu feta,
- 4 garści świeżego szpinaku,
- 2 gałązki selera naciowego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka posiekanego chilli,
- łyżka oliwy,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Kroimy buraki, pomarańczę, fetę i selera w ulubione kształty. Przez chwilę na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby się nie przypalił, bo stanie się gorzki). Dodajemy chilli, szpinak i ugotowaną kaszę. Smażymy przez kilka minut. Na koniec mieszamy wszystkie składniki i oprószamy sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze