Kolacja na diecie - co na kolacjÄ™ na diecie? Dietetycy odpowiadajÄ…
PAULINA BANAÅšKIEWICZ-SURMA • dawno temuKolacja na diecie powinna być m.in. lekkostrawna. Należy jÄ… zjeść na ok. 3 godziny przed snem. Dlaczego? Po tÅ‚ustym posiÅ‚ku spożytym tuż przed pójÅ›ciem do łóżka organizm nie zregeneruje siÄ™ w trakcie nocnego wypoczynku, ponieważ bÄ™dzie zmuszony go trawić. JeÅ›li brakuje ci pomysłów na wartoÅ›ciowy ostatni posiÅ‚ek dnia, jeÅ›li nie wiesz, co jeść na kolacje, czytaj dalej. ZapytaliÅ›my dietetyków, co warto jeść na kolacjÄ™. Specjalistki podzieliÅ‚y siÄ™ z nami przepisami na odchudzajÄ…ce kolacje.
Ten artykuł ma 3 strony:
Dieta kolacja — co na kolacje przy odchudzaniu?
Sałatka owocowo-warzywna z kaszą i fetą
— OczywiÅ›cie saÅ‚atka! To Å›wietny sposób na uzupeÅ‚nienie odpowiedniej iloÅ›ci warzyw, którÄ… powinniÅ›my spożyć w ciÄ…gu dnia. SaÅ‚atki — nie dość, że zdrowe, to wzbogacone o dodatek kaszy, makaronu, pieczywa (np. w formie grzanek) — sÄ… bardzo pożywne. DziÄ™ki nim można w Å‚atwy sposób urozmaicić dietÄ™. W komponowaniu saÅ‚atek ogranicza nas wyÅ‚Ä…cznie wyobraźnia — odpowiada Paulina StyÅ›-Nowak, dietetyk, prowadzÄ…ca stronÄ™ cojesc.net, na pytanie o idealnÄ… kolacjÄ™.
Jak się okazuje, nie trzeba wkładać wiele wysiłku w przygotowanie ostatniego posiłku dnia. To danie nie zabierze nam wiele czasu, jeśli zastosujemy się do wskazówki naszego eksperta:
- PrzygotowujÄ…c kolacyjne saÅ‚atki, czÄ™sto wykorzystujÄ™ produkty, których nie udaÅ‚o mi siÄ™ zużyć w ciÄ…gu dnia, ponieważ np. ugotowaÅ‚am je w zbyt dużych iloÅ›ciach. Nierzadko robiÄ™ to celowo, żeby wieczorem mieć co dorzucić do talerza z saÅ‚atkÄ…. DziÄ™ki temu taka potrawa powstaje w 5–10 minut i jedzenie siÄ™ nie marnuje — mówi dietetyk.
— Oto jedna z takich szybkich propozycji (miaÅ‚am już ugotowanÄ… poprzedniego dnia kaszÄ™ i buraki) - dodaje dietetyk.
Lista składników:
- 100 g (waga przed gotowaniem) kaszy gryczanej,
- 2 małe ugotowane wcześniej buraki,
- 1 pomarańcza,
- ok. 120 g sera typu feta,
- 4 garści świeżego szpinaku,
- 2 gałązki selera naciowego,
- zÄ…bek czosnku,
- łyżeczka posiekanego chilli,
- łyżka oliwy,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Kroimy buraki, pomarańczę, fetę i selera w ulubione kształty. Przez chwilę na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (uważamy, żeby się nie przypalił, bo stanie się gorzki). Dodajemy chilli, szpinak i ugotowaną kaszę. Smażymy przez kilka minut. Na koniec mieszamy wszystkie składniki i oprószamy sałatkę świeżo zmielonym pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze