Kolacja na diecie - co na kolację na diecie? Dietetycy odpowiadają
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuKolacja na diecie powinna być m.in. lekkostrawna. Należy ją zjeść na ok. 3 godziny przed snem. Dlaczego? Po tłustym posiłku spożytym tuż przed pójściem do łóżka organizm nie zregeneruje się w trakcie nocnego wypoczynku, ponieważ będzie zmuszony go trawić. Jeśli brakuje ci pomysłów na wartościowy ostatni posiłek dnia, jeśli nie wiesz, co jeść na kolacje, czytaj dalej. Zapytaliśmy dietetyków, co warto jeść na kolację. Specjalistki podzieliły się z nami przepisami na odchudzające kolacje.
Ten artykuł ma 3 strony:
Pełnoziarniste kanapki i sałatka
— Kolacja jest równie ważnym posiłkiem jak każdy inny, dlatego nie wolno jej pomijać. Od lat panuje przekonanie, że jeśli chcemy schudnąć, nie powinniśmy jej jeść lub zjeść najpóźniej o godz. 18:00. Nic bardziej mylnego! Regularność spożywanych posiłków wpływa m.in. na metabolizm, stan odżywienia i samopoczucie — odpowiada Agnieszka Blumczyńska, dietetyk kliniczny, prowadząca stronę Mądre Żywienie, na pytanie o rolę kolacji w diecie.
Kiedy zatem powinniśmy zjeść ostatni posiłek dnia?
— Godziny spożywania posiłków powinny być indywidualnie dostosowane do stylu życia danej osoby. Jeśli kładziemy się do łóżka o godzinie 21:00, to faktycznie kolację powinniśmy spożyć o godzinie 18:00, czyli trzy godziny przed snem (dotyczy to osób zdrowych, ponieważ występują schorzenia, które wymagają innej częstotliwości jedzenia posiłków). Natomiast osoby, które chodzą spać zdecydowanie później, np. ok. godziny 23:00, kolacje powinny spożyć ok. 20:00 — tłumaczy nasz ekspert.
— Należy pamiętać, że kolacja nie może być posiłkiem zbyt obciążającym nasz układ pokarmowy. Powinna być lekkostrawna i przede wszystkim… smaczna — dodaje mgr Blumczyńska i zdradza przepis na zdrowe danie — kanapki i sałatkę.
Przepis na sałatkę
Składniki:
- mix sałat,
- ogórek zielony,
- pomidorki koktajlowe,
- oliwki,
- ser feta,
- płatki migdałów,
- cebula czerwona,
- jajko przepiórcze.
Sos:
Sposób przygotowania:
Myjemy sałaty, wrzucamy je do miski. Dodajemy ogórka (pokrojonego w kostkę) i ser feta, przekrojone na pół pomidorki, cebulę pokrojoną w piórka. Płatki migdałów wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż zaczną się rumienić i uwolnią przyjemny aromat. Dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami, polewamy przygotowanym sosem (składniki wystarczy połączyć) i mieszamy. Wykładamy sałatę do salaterek, na wierzch wykładamy ugotowane, przekrojone na pół jajko.
Pełnoziarniste kanapki
Pieczona pierś z indyka
Składniki:
- mięso z piersi indyka,
- olej rzepakowy,
- ulubione zioła (np. prowansalskie, tymianek, rozmaryn, papryka),
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Olej mieszamy z ziołami, solą i pieprzem. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy mięso i pozostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i obsmażamy je z każdej strony na rumiany kolor. Gdy będzie gotowe, zmniejszamy ogień do minimum i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut (co pewien czas musimy je obrócić). Następnie zdejmujemy mięso z patelni i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne jest gotowe do krojenia.
W wersji dla osób z zaleceniem stosowania diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu indyka można upiec w piekarniku bez obsmażania. Dalej z wykorzystaniem mięsa przygotowujemy zdrowe kanapki, dodając biały ser, łososia wędzonego, kiełki, świeżą pieczarkę, szczypior i roszponkę.
— Zaproponowany posiłek jest doskonały na jesienno-zimową aurę. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3 (np. łosoś), które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają one na działanie układu odpornościowego i poprawiają nastrój. Pełnoziarniste pieczywo jest bogate w błonnik, witaminy z grupy B i wiele składników mineralnych. Zapewnia sytość na długi czas. Z kolei mięso drobiowe, jajko oraz ser feta dostarczają pełnowartościowego białka. Pomidory są bogate w likopen, beta-karoten, potas, witaminę C, a cebula ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Natomiast feta i migdały obfitują w wapń, a migdały dodatkowo w magnez — Agnieszka Blumczyńska podkreśla wartości odżywcze wykorzystanych składników.
— Nie można też zapomnieć o pieczarkach. Często spotykam się z przekonaniem, że grzyby są bezwartościowym składnikiem, że to sama woda. Nic bardziej mylnego! Pieczarki są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C. Znajdują się w nich też śladowe ilości witaminy D i wiele składników mineralnych, m.in. miedź, żelazo, selen, cynk, fosfor i potas — zachęca dietetyk.
Dlaczego powinniśmy sięgać po kiełki?
— Obecne są w nich minerały, takie jak: wapń, żelazo, siarka, magnez, potas, cynk, selen oraz witaminy: z grupy B, A, C, E i H. Dodatkowo trzeba pamiętać, że składniki odżywcze zawarte w kiełkach są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. W efekcie kolacja skomponowana ze wszystkich wymienionych składników to samo zdrowie! — podsumowuje mgr Blumczyńska.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze