Bezmięsne potrawy na wielkanocnym stole
JOANNA WASILUK • dawno temuWarto zaskoczyć swoich goÅ›ci nieoczekiwanymi propozycjami. Na Wielkanocnym stole czÄ™sto pojawiajÄ… siÄ™ ciężkostrawne saÅ‚atki. Do takich niewÄ…tpliwie należy potocznie nazywana jarzynowa. Zawiera ona dużą ilość majonezu i dziÄ™ki temu jest kaloryczna. A gdyby tak zaskoczyć naszych goÅ›ci i zaproponować im saÅ‚atkÄ™ z egzotycznym jackfruitem? Poniżej przedstawiamy przepis
Przepis na sałatkę z jackfruitem
Składniki:
200 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
100 g Sosu z grzybów shiitake House of Asia
1 łyżka Musztardy starofrancuskiej Dijon Maille
10 małych ziemniaków
2 Å‚odygi posiekanego selera naciowego
1 czerwona cebula pokrojona w kostkÄ™
4 jajka ugotowane na twardo
100 g jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej dymki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski.
2. W drugiej misce wymieszaj jogurt, majonez i musztardÄ™.
3. Na patelnię wlej olej i podsmaż kilka minut szarpanego jackfruita, dodaj sos z grzybów shiitake, cebulę i smaż kolejne kilka minut, pod koniec dodaj do smaku sól oraz pieprz. Przełóż do miski z ziemniakami, dodaj seler naciowy, kolendrę i dymkę.
4. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do sałatki i całość wymieszaj.
ÅšwiÄ™ta bez miÄ™sa mogÄ… być tak samo pyszne i zdrowe, a dodatek typowych dla kuchni azjatyckiej skÅ‚adników ożywi tradycyjnie menu i na pewno zaskoczy Waszych goÅ›ci. ZachÄ™camy Was zatem do testowania nowych smaków i Å‚Ä…czenia ich z dotychczas Wam znanymi — nie tylko od Å›wiÄ™ta, ale i na co dzieÅ„.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze