Oto 18 produktów z minimalną ilością kalorii, które pomogą ci zrzucić wagę
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzMarzysz o płaskim brzuchu i pięknej talii, ale martwisz się, że twoje zmagania o szczupłą sylwetkę po raz kolejny okażą się walką z wiatrakami? Dieta kojarzy ci się przede wszystkim z ciągle doskwierającym głodem, co odbiera ci całą motywację do działania? Czarne myśli to ostatnia rzecz, której potrzebujesz. Podpowiadamy, jakie produkty umieścić w jadłospisie, by móc się nasycić, oszczędzając organizmowi nadmiernej ilości kalorii.
Ten artykuł ma 6 stron:
Seler
Dla tego warzywa Amerykanie i Japończycy, uchodzący za prawdziwych entuzjastów różnych smaków, po prostu stracili głowę. Jak się okazuje – całkowicie słusznie. Ta niepozorna roślina dostarcza grubo ponad osiemdziesiąt różnych składników odżywczych, w tym dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy.
Osobom walczącym z nadmiarem kilogramów zaleca się jedzenie jej na surowo, gdyż obróbka cieplna zwiększa poziom glikemiczny selera do 85, podczas gdy na diecie powinniśmy przyjmować produkty, w przypadku których wskaźnik ten nie przekracza 50. O jego atrakcyjności świadczy minimalna ilość kilokalorii. W 100 gramach warzywa znajdziemy ich jedynie 16!
Pomarańcze
Kuszące soczystym miąższem i orzeźwiającym smakiem stanowią idealną alternatywę dla słodyczy, którym tak często trudno nam się oprzeć w czasie diety. Zjadając 100 gram tych słonecznych owoców, dostarczamy do organizmu jedyne 47 kilokalorii, czyli zdecydowanie mniej niż w przypadku większości innych owoców, choćby bananów.
Dzięki olbrzymiej dawce błonnika zawartego w pokrywającej wnętrze owocu białej skórce zwanej albedo, zmniejsza się nasze łaknienie, a przy okazji poziom złego cholesterolu. Co ciekawe, pomarańcze wspomagają detoksykację organizmu, korzystnie wpływając na równowagę kwasowo-zasadową.
Kapusta
To liściaste warzywo utrzymuje się w ścisłej czołówce produktów pomocnych w zrzuceniu wagi. Nic dziwnego – znajdziemy w nim wiele cennych substancji odżywczych przy minimalnej wartości kalorycznej (25 kilokalorii na 100 gram). Na korzyść kapusty przemawia niewielka ilość zawartych w niej węglowodanów, białko i… ani krzty tłuszczu.
Jego miejsce zajmuje za to całkiem spora ilość błonnika, który jest obowiązkowym składnikiem diety odchudzającej. Do swojego menu warto włączyć ją także ze względu na prozdrowotne właściwości – udowodniono, że substancje zawarte w jej liściach mogą wspierać profilaktykę chorób nowotworowych i schorzeń serca.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze