Przepisy na mięsa w wersji lekkiej
EWA RYCERZ • dawno temu • 4 komentarzeMięso jest bardzo potrzebne w diecie osób aktywnych fizycznie. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nim pełnowartościowe białko bogate w niezbędne dla organizmu aminokwasy, witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, cynk, miedź i żelazo, które jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm człowieka niż to pochodzące z produktów roślinnych. Aby jednak korzystnie wpływało na zdrowie, warto wybierać takie przepisy, które nie będą obciążały wątroby. Pamiętaj również, że liczy się jakość – najlepsze będzie to z ekologicznych hodowli. Na kolejnych slajdach znajdziesz przepisy na mięsa w wersji lekkiej.
Ten artykuł ma 3 strony:
Risotto z kaszy pęczak z indykiem
- 250 g kaszy pęczak;
- 100 g piersi z indyka/kurczaka;
- pęczek szparagów zielonych lub 250 g brokułu lub 200 g groszku;
- 40 g oliwy z oliwek;
- 40 g masła 82 proc.;
- 50 g parmezanu;
- 100 ml białego wytrawnego wina;
- 2 średnie cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z 1 cytryny;
- sól, pieprz;
- bulion warzywny.
Pierś z indyka pokroić w małą kostkę, zeszklić na osobnej patelni z połową oliwy i masła. Obrać szparagi mniej więcej do wysokości 2/3 łodygi i pokroić w mniejsze kawałki (jeśli używamy brokułu, podzielić go na małe różyczki i opłukać, jeśli groszku, również go opłukać). Poszatkować w drobną kostkę cebulę i czosnek. Wycisnąć sok z cytryny. Zetrzeć parmezan, jeśli został zakupiony w kawałku. Rozgrzać w garnku drugą połowę oliwy z masłem i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek, stale mieszając, by się nie przypaliły (około 10 minut).
Następnie wsypać kaszę, mieszać, aż cała będzie oklejona tłuszczem i cebulą z czosnkiem (około 5 minut). Wlać wino i podgrzewać, stale mieszając, aż kasza „wypije” płyn (około 5 minut). Dolać kolejną chochelkę bulionu, mieszać. Po upływie około 5minut dodać szparagi lub inne przygotowane warzywa. Wlać bulion, jeśli w garnku z warzywami nie ma płynu. Mieszając, czekać, aż ponownie się wchłonie i odparuje. Powtarzać czynność, na ile jest to niezbędne, do uzyskania kaszy al dente i chrupkich warzyw.
Dodać mięso i dokładnie wszystko podgrzać, mieszając. Na koniec dodać ser i przyprawy oraz sok z cytryny. Wymieszać i podawać natychmiast. Na wierzch można położyć kawałki masła i posypać świeżo poszatkowaną natką pietruszki.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze