Przepisy na mięsa w wersji lekkiej
EWA RYCERZ • dawno temu • 4 komentarzeMięso jest bardzo potrzebne w diecie osób aktywnych fizycznie. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nim pełnowartościowe białko bogate w niezbędne dla organizmu aminokwasy, witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, cynk, miedź i żelazo, które jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm człowieka niż to pochodzące z produktów roślinnych. Aby jednak korzystnie wpływało na zdrowie, warto wybierać takie przepisy, które nie będą obciążały wątroby. Pamiętaj również, że liczy się jakość – najlepsze będzie to z ekologicznych hodowli. Na kolejnych slajdach znajdziesz przepisy na mięsa w wersji lekkiej.
Ten artykuł ma 3 strony:
Pierś z kurczaka w sosie bananowym
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka;
- 2 banany;
- 50 ml białego wytrawnego wina;
- 10 ml rumu;
- 40 ml śmietany 30 proc.;
- 150 ml oliwy z oliwek;
- czosnek;
- 15 g świeżego imbiru;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1 łyżeczka tymianku;
- 1 cytryna;
- 25–30 g masła;
- sól, pieprz.
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Świeżo starty imbir, rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek oraz oliwę i pozostałe przyprawy wymieszać z kurczakiem. Dusić pod przykryciem przez 10–15 minut. Wymieszać wino z rumem i zredukować o połowę, podgrzewając powoli.
Banany obrać, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny i obsmażyć na części masła. Zalać zredukowanym alkoholem i gotować do rozpadnięcia się bananów, około 10 minut. Dodać masło, by nic nie przywarło do patelni. Gdy banany się rozpadną, uzyskaną z nich masę zmiksować w blenderze na gładki sos. Podlać śmietaną, ale uważać, żeby nie dominował jej smak, a sos nie był zbyt rzadki. Zagotować, dodając do sosu wcześniej uduszonego kurczaka. Podawać z ryżem, komosą, ziarnami sorgo.
Przepisy pochodzą z książki Małgorzaty Majewskiej „Przepis na bieganie”, Wydawnictwo Znak.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze