Produkty, które sprawią, że szybciej schudniesz z boczków. Produkty bez skrobi
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzSmukła, jędrna i szczupła sylwetka - to marzenie wielu kobiet. Niestety, panuje przekonanie, że bez katorżniczych treningów i restrykcyjnych diet nie da się jej osiągnąć. To błąd, ponieważ już kilka podstawowych zasad pozwoli na osiągnięcie celu. A dodatkowe wprowadzenie do swojego menu produktów, które spalają tłuszcz, pozwoli na skuteczniejsze chudnięcie. Szczególnie w talii i biodrach.
Jajka
Aby utrzymać wagę w ryzach potrzebny jest ruch — to podstawa. Oprócz niego — dieta. Powinna być lekkostrawna i niskokaloryczna, bogata w białko, zdrowe tłuszcze i błonnik. Unikać należy węglowodanów i cukrów. Produktem, z którego można wyczarować wysokobiałkowe dania są jajka.
Brak tłuszczu, wysoka zawartość choliny, czyli substancji wspomagającej metabolizm tłuszczów — trudnej do znalezienia w innych produktach — to cechy charakterystyczne jaj. Poza tym — łatwość i szybkość przyrządzania: sadzone, gotowane, w koszulkach. Jajka są pyszne pod każdą postacią.
Kazeina
Kazeina to biało występujące w mleku. Stanowi 75 proc. ogólnej liczby mlecznych protein. Jej głównym atutem, związanym z budową cząsteczkową, jest warunkowanie powolnego procesu trawienia. Wypełnia żołądek, redukuje uczucie głodu, zapewnia sytość na długi czas, dzięki czemu pozwala uchronić się przed podjadaniem. Dlatego nazywana jest białkiem idealnym na dobranoc.
Kazeinę znajdziemy w mleku, ale nie tylko. Również jego przetwory są bogate w te proteiny. Jedz twaróg, żółty ser, jogurty, kefiry. Zapewnią sytość i zdrowie — zawierają bowiem pełnowartościowy wapń, główny budulec kości.
Warzywa nieskrobiowe. Co nie zawiera skrobi?
Ogórki, marchew, cukinia, brokuły, kalafior, kapusta, pomidory. Co łączy te wszystkie warzywa? Żadne z nich nie zawiera skrobi. Poza tym każde jest źródłem błonnika i witamin. Dodatkowo brokuły zawierają kwas foliowy, który jest naturalną substancją odpowiedzialną za zdrowy wzrost.
Należy przyjmować ją na każdym etapie życia, potrzebna jest bowiem do wzrostu nowych komórek. Również błonnik pełni w warzywach ważną rolę. Zapewnia uczucie sytości na dłużej. A to sprawi, że szybciej schudniesz. Również z boczków.
Awokado
Podobno najzdrowszy owoc na świecie. Po brzegi wypełniony zdrowymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi z rodzaju omega 3, które nie tylko wspomagają pracę serca i mózgu, ale także spowalniają sprawiają, że będziesz dłużej syty. Oprócz tego, awokado pomaga schudnąć, spalając tłuszcz.
Owoc bogaty jest w witaminy i minerały. Można z niego przyrządzić pyszne kremy, sosy, dodawać do sałatek i kanapek. Ostatnio znalazł się na liście owoców najmniej zanieczyszczonych pestycydami.
Szpinak
Jedzenie sałatek to w racjonalnym żywieniu podstawa. Jeśli dodatkowo zamienisz tradycyjną sałatę na szpinak — dodasz swojemu organizmowi więcej energii niż możesz się spodziewać.
Szpinak bowiem jest magazynem mnóstwa ważnych składników mineralnych: żelaza, witamin K, A, tych z grupy B, E, C, manganu, kwasu foliowego i magnezu.
Włącz go do swojego jadłospisu przygotowując koktajle, sałatki, naleśniki, placki a zobaczysz, że nabierzesz energii, którą możesz spożytkować na bieganie.
Owoce jagodowe
Masz ochotę na słodką przekąskę? Zamiast czekolady lub ciastek wybierz owoce. Truskawki, jagody, maliny, jeżyny — właśnie zaczął się na nie sezon i potrwa jeszcze kilka tygodni.
Owoce jagodowe są źródłem błonnika. Substancja ta wspomaga pracę jelit, spowalnia proces trawienia, co sprawia, że żołądek pozostaje dłużej syty. Oprócz tego jagody mogą poszczyć się zawartością antocyjanów, czyli antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i chronią przed chorobą.
Badacze z Uniwersytetu w Waszyngtonie dowodzą też, że zawarty w owocach jagodowych przeciwutleniacz o nazwie resweratrol pomaga w spalaniu kalorii.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze