Dieta pudełkowa, czyli ekologia na widelcu
URSZULA RUCIŃSKA • 12 miesięcy temuMateriał sponsorowany przez SuperMenu.com.pl
W dzisiejszym zabieganym świecie, troska o zdrowie spotyka się z coraz większym zainteresowaniem ekologią. Właśnie dlatego dieta pudełkowa staje się nie tylko modnym trendem, ale również ekologicznym wyborem. To nie tylko o wygodę chodzi, ale także o minimalizację wpływu na środowisko poprzez świadome wybory żywieniowe. W artykule przyjrzymy się bliżej, jak dieta pudełkowa może być smakowitym krokiem w kierunku zrównoważonego stylu życia i bardziej ekologicznego podejścia do jedzenia.
Jedzenie pudełkowe zero waste – koniec z marnowaniem żywności!
Wcielenie w życie idei zero waste jest marzeniem wielu osób, którym leży na sercu los naszej planety. Niestety, nie jest to takie proste, zwłaszcza podczas domowego gotowania. Pewnie nieraz zdarzyło Ci się przegapić termin ważności produktu, zawieruszyć w lodówce kawałek sera, który później nie nadawał się już do zjedzenia lub odkryć, że okazałe jabłka w koszyku zdążyły już solidnie spleśnieć.
Wybierając fit dietę pudełkową możesz uniknąć takich sytuacji i przybliżyć się do urzeczywistnienia zasady zero waste w swoim domu. Zdrowy catering dietetyczny to usługa, którą zamawia się z góry. Kucharze cateringu z wyprzedzeniem wiedzą, ile i jakich produktów potrzebują do przygotowania posiłków w danym dniu. Dzięki temu mogą zamówić u dostawcy tylko tyle składników, ile na bieżąco zużyją, co pozwala uniknąć marnowania żywności. Sprytne, prawda? A to jeszcze nie wszystko!
W ramach diety pudełkowej każdego dnia otrzymujesz dokładnie odmierzone porcje, które zjadasz na raz. Po posiłku nie zostają Ci więc żadne resztki, które mogłyby się zmarnować. W ten sposób unikasz bezsensownego marnotrawstwa jedzenia, które jest ogromnym problemem nie tylko środowiskowym, ale też etycznym.
Dzięki jedzeniu pudełkowemu nie musisz też obawiać się, że zawartość Twojej lodówki zepsuje się podczas weekendowego wyjazdu ani wyrzucać nadal świeżych produktów przed dłuższym urlopem w obawie przed ich spleśnieniem. Kiedy zamienisz domowe gotowanie na pudełka, nie będziesz potrzebował już przechowywać w chłodziarce świeżej żywności, a przed urlopem po prostu zawiesisz dostawy swojej diety pudełkowej na określoną liczbę dni.
Staranny dobór produktów, dzięki któremu jesz sezonowo, lokalnie i ekologicznie
Równie ważny, co wybór odpowiedniego, ekologicznego opakowania, jest dobór produktów, z których powstaje jedzenie pudełkowe. Dobre cateringi dietetyczne korzystają głównie z sezonowych, świeżo zebranych warzyw i owoców, które są pełne smaku i cennych wartości odżywczych. Co więcej, są to produkty lokalne, które pochodzą najczęściej z pobliskich gospodarstw. Dzięki temu można znacznie skrócić łańcuchy dostaw oraz zredukować ślad węglowy, który powstaje podczas długiego transportu morskiego lub kołowego. Co więcej, krótszy transport świeżych produktów nie wymaga użycia środków chemicznych przedłużających trwałość jedzenia, które zdecydowanie nie są obojętne dla zdrowia ani dla środowiska.
Właściciele fit cateringów dietetycznych mają też swoich stałych, sprawdzonych dostawców, którzy wyróżniają się szczególną dbałością o jakość produktów. W tej branży nie można pozwolić sobie na utratę zaufania klienta, który otrzyma niesmaczne lub nieświeże jedzenie! Troska o staranną selekcję składników to gwarancja, że każdego dnia w Twoich pudełkach znajdą się tylko najlepsze produkty, których jakość, świeżość i smak nie budzą żadnych zastrzeżeń. Dzięki temu z pewnością nie trafisz na dania, które są, lekko mówiąc, niejadalne i nadają się tylko do kosza.
Odpowiedzialne zakupy w eko cateringu pudełkowym
Pozostańmy jeszcze na moment w temacie dostaw i zakupów. W kuchni każdego cateringu dietetycznego codziennie powstają tysiące, jeśli nie dziesiątki tysięcy potraw. Tak duża skala sprawia, że firmy cateringowe mogą kupować żywność w dużych opakowaniach zbiorczych, które generują znacznie mniej odpadów. Przykład? Na domowe potrzeby zwykle kupujemy makaron w 500-gramowych opakowaniach, kaszę w woreczkach, jogurt w małym kubeczku lub niewielką porcję kurczaka zapakowaną w foliówkę bądź plastikową tackę. W fit cateringu natomiast można korzystać z 5-kilogramowych opakowań makaronu lub kaszy, 10-kilogramowego wiaderka jogurtu lub 20 kg mięsa z kurczaka w plastikowym, lecz wielorazowym i zwrotnym pojemniku. 1 woreczek zamiast 10 – widzisz różnicę? Nasza planeta z pewnością ją odczuwa!
O odpowiedzialne zakupy w eko cateringu pudełkowym możemy też zadbać my sami! Dobre cateringi dietetyczne oferują też możliwość zamówienia fit diety pudełkowej z wyborem menu. To ciekawa opcja, którą warto wziąć pod uwagę, jeśli zależy Ci na dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych.
Dlaczego? To proste, w diecie z wyborem menu zamawiasz tylko te dania, które lubisz i możesz wyeliminować z jadłospisu produkty, których nie jesteś w stanie przełknąć. Kupujesz odpowiedzialnie, unikasz marnowania żywności, a w dodatku jesz zgodnie ze swoimi preferencjami. Czy można chcieć więcej?
Materiał sponsorowany przez SuperMenu.com.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze