miażdżyca

Skąd biorą się choroby cywilizacyjne?

... . Do chorób cywilizacyjnych zaliczamy nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę, nadwagę i otyłość. Zaburzenia te są ze sobą bardzo mocno powiązane i zazwyczaj ktoś, kto jest otyły, ma także cukrzycę ... lub insulinooporność, a także nadciśnienie i ...

2 tygodnie temu

Jakie są prawdziwe wskaźniki ryzyka miażdżycy i zawału serca?

... także przeciwutleniająco i mogą hamować oksydację lipoprotein LDL, prowadząc do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Mimo że HDL jest potocznie zwany „dobrym cholesterolem”, a LDL „złym”, cząsteczki LDL pełnią w naszym ... może przyczyniać się do ...

dawno temu

Dieta dr Ornisha – leczy i spala tłuszcz

... Dieta dr Ornisha polecana jest osobom mającym problem z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą bądź chorującym na nowotwory. Ale to także sposób odżywiania, który pozwoli nam pozbyć się niechcianych kilogramów. Na jakich produktach żywnościowych ...

dawno temu

Przyczyny skurczu łydek

... Skurcze łydek mogą być objawem poważniejszych chorób, takich jak cukrzyca, żylaki lub miażdżyca. Najczęściej jednak dokuczają osobom uprawiającym intensywnie sport lub kobietom w ciąży. Czy dolegliwość może się pojawić, jeżeli nie odżywiamy się ...

dawno temu

Na czym polega dieta Kwaśniewskiego?

... Dieta Kwaśniewskiego jest niskowęglowodanowa i bogatotłuszczowa. Podstawowymi składnikami jej jadłospisu są oleje i mięso. Stosowanie diety doktora Kwaśniewskiego może prowadzić do rozwoju chorób takich jak: miażdżyca, schorzenia neurologiczne i ...

dawno temu

Błyskawiczna redukcja masy ciała na diecie jajecznej

... praktykowania może grozić pogorszeniem stanu zdrowia i rozwojem chorób, na przykład miażdżycy. Jakie są zasady diety jajecznej? ... z koncentracją uwagi (z powodu niedoboru węglowodanów), rozwojem miażdżycy ze względu na dostarczanie organizmowi ...

dawno temu

Chrom organiczny

... Chrom to pierwiastek śladowy regulujący gospodarkę węglowodanową i lipidową w organizmie. Suplementacja diety chromem zalecana jest w cukrzycy oraz w chorobach układu krążenia (miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu). Ponadto wspomaga on ...

dawno temu

Ser żółty - samo zdrowie

... Nie wykluczaj żółtych serów ze swojego menu. Jest doskonałym źródłem białka, chroni przed miażdżycą, sprzyja utracie masy ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Znajdziesz w nich wapń, witaminę A, cynk, fosfor, ryboflawinę oraz witaminę ...

dawno temu

Witamina B3, czyli niacyna - właściwości, występowanie, niedobór

... , które biorą udział w wielu procesach metabolicznych. Ma zastosowanie w leczeniu zaburzeń metabolizmu lipidów. Bierze udział w leczeniu miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Duże dawki ... . Wpływ niacyny na miażdżycę Badania ...

8 miesięcy temu

Substancje, których powinniśmy unikać po 30. roku życia

... kolagenu, przez co skóra staje się wiotka. Niestety, to właśnie po 30 roku życia zwiększa się ryzyko wielu chorób – łatwiej wówczas o wrzody żołądka, wysokie ciśnienie, miażdżycę, atak serca czy udar. W menu ... , że od tłuszczów trans tyjemy ...

dawno temu

WŁAŚCIWOŚCI OLIWY Z OLIWEK

... jest nie tylko smaczna, aromatyczna, ale i bardzo zdrowa. Wykazuje między innymi takie właściwości jak: • zahamowanie rozwoju miażdżycy, ponieważ obniża ilość "złego" cholesterolu (LDL) i podnosi ...

2 miesiące temu

Tłuszczyk na biodrach dobry dla zdrowia?

... , że miejsce, gdzie zbiera się tkanka tłuszczowa, wpływa na rozwój takich chorób jak miażdżyca lub cukrzyca. Przedstawili też kontrowersyjną teorię. Najlepiej dla nas, jeżeli mamy kilka fałdek na biodrach i udach. Nie wierzycie? ...

dawno temu

Ile jajek dziennie można jeść, by odżywiać się prawidłowo?

... rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zawał serca. Na bazie takiego przekonania pojawiło się zalecenie, aby kontrolować spożycie takich bogatych źródeł ... cholesterolu w diecie a rozwojem miażdżycy ...

12 miesięcy temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie