właściwości prozdrowotne szczawiu

Wartość odżywcza szczawiu gotowanego i surowego

... Szczaw to roślina rosnąca w Polsce na łąkach i nieopodal dróg. Jest bogata w witaminy i minerały, dlatego powinna stanowić składnik zdrowej diety. Szczaw należy jeść z umiarem, gdyż nadmiar ... tego warzywa w jadłospisie może prowadzić do ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... ogranicza ich prozdrowotny potencjał, dlatego najwięcej korzyści osiągniesz, spożywając je w formie surowej lub kiedy maksymalnie skrócisz czas ich gotowania. Ze względu na fakt, iż dostarczają one ... wielu pożądanych witamin i składników ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie

... Naturalne oleje roślinne są bogactwem cennych składników odżywczych, a przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród olejów o szczególnych właściwościach wyróżnić należy olej z czarnuszki ... . Złocisty płyn o charakterystycznym ...

dawno temu

Prozdrowotne właściwości fiołka trójlistnego

... Fiołek trójlistny to oficjalna nazwa znanego wszystkim bratka. Roślina rośnie na polach i łąkach, nierzadko też sadzimy ją w przydomowych ogródkach. Chociaż jest dla nas przede wszystkim ozdobą, ten polny kwiat wykazuje wiele cennych ...

dawno temu

Jakie są właściwości zielonej kawy?

... kilogramy. Czy zielona kawa ma właściwości odchudzające? Dla kogo będzie odpowiednia, a kto powinien jej uniknąć? ... Zielona kawa - co to takiego? Zielona kawa dopiero od kilku lat staje się w Polsce popularna. Wszystko za sprawą przypisywanych ...

dawno temu

Grejpfrut - właściwości i rodzaje. Przepisy z grejpfruta

... Grejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości ...

dawno temu

Właściwości orzechów makadamia

... orzechów na świecie. To źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Wystarczy zjeść kilka, aby dostarczyć sobie porcję prozdrowotnych składników. Jakie właściwości mają orzechy makadamia? ... miejscu, aby ...

dawno temu

Awokado – właściwości, kalorie

... Ze względu na swoje właściwości, awokado polecane jest przez dietetyków i lekarzy. Zdrowotne właściwości awokado związane są między innymi z zawartością kwasu oleinowego, którego głównym zadaniem jest obniżenie poziomu cholesterolu. Z jakich ...

dawno temu

Głóg - właściwości i zastosowanie

... Głóg nie jest popularną rośliną, jednak posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Owoce i kwiaty głogu są źródłem składników mineralnych, dlatego roślina wykorzystywana jest w medycynie głównie ... leczniczo i profilaktycznie. Jakie ...

dawno temu

Rodzaje i właściwości yerba mate

... Yerba mate to naturalny napar przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ceniony za swoje właściwości pobudzające - wiele osób sięga po yerbę zamiast po kawę. Jest popularnym napojem ... w krajach Ameryki Południowej. Jak się go ...

dawno temu

Kiedy warto suplementować tran? Jakie są jego właściwości?

... jest jednak ze swoich zdrowotnych właściwości. Czy tran cieszy się dziś taką samą dobrą opinią jak kiedyś? Co daje nam tran i kto powinien go suplementować? ... Tran jako suplement diety Tran znany był już naszym babciom i dziadkom. Jego ...

dawno temu

Niebieska herbata - składniki odżywcze i właściwości

... Niebieska herbata oolong to napar przyrządzany z liści herbaty Cemallia Sinensis. Mówi się, że zawiera ona właściwości zarówno herbaty czarnej, jak i zielonej. Swoją popularność zdobyła ... nie tylko dzięki dobremu smakowi, ale również za sprawą ...

dawno temu

Granat i jego właściwości lecznicze

... Granat jest owocem bardzo wartościowym, gdyż posiada właściwości lecznicze. Obecnie w Polsce jeszcze nie doceniany. Dlaczego warto go jeść, przedstawię Wam, w tym artykule. ... , próchnicy, w stanach zapalnych gardła. 49180 Kora i korzenie ...

dawno temu

Dla kogo kasza bulgur? Właściwości i wartości odżywcze

... Kasza bulgur powstaje z pszenicy durum, a jej wartości odżywcze i właściwości zdrowotne doceniane były już ponad 4000 lat. Obecnie stanowi ona element codziennego jadłospisu nie tylko w krajach ... Bliskiego Wschodu, ale niemal na całym świecie. ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie