Złote mleko, czyli mleko z kurkumą na odchudzanie - właściwości, przepis
![Paulina Banaśkiewicz-Surma](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/zdjecie-jpg-46cd4a7091b3b1d902f9.jpg)
Złote mleko to recepta na zdrowie i odchudzanie. Składniki tego napoju decydują o jego prozdrowotnych właściwościach: kurkuma i imbir wpływają na procesy trawienne, metaboliczne i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Złote mleko, czyli mleko z kurkumą na odchudzanie - właściwości, przepis, jak je przygotować? Poniżej znajdziesz wszystkie informacje.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Złote mleko — właściwości prozdrowotne napoju
Złote mleko to napój, którego podstawowym składnikiem jest kurkuma (istnieje wiele modyfikacji podstawowego przepisu, ale ta przyprawa występuje na liście produktów zawsze). To właśnie jej obecność decyduje o pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Złote mleko wykazuje m.in. właściwości antynowotworowe, o czym decyduje kurkumina — przeciwutleniacz zawarty w kurkumie. Kurkuma i mleko - to działa!
Złote mleko — na co pomaga? Jak złote mleko oddziałuje na zdrowie?
Złote mleko — przepis
Przygotowanie złotego mleka (golden milk) jest proste i nie zajmuje wiele czasu. W tym celu potrzebujemy następujących składników:
Zobacz również: Kurkuma przedłuża życie. To udowodnione naukowo
- mleka roślinnego (kokosowego, ryżowego, sojowego lub migdałowego) albo zwierzęcego (wedle upodobań),
- kurkumy,
- pieprzu (poprawia przyswajalność związków, które są obecne w kurkumie, a konkretnie to piperyna znacząco zwiększa wchłanianie kurkuminy; wedle niektórych źródeł nawet o 2000%!),
- wody,
- oleju kokosowego lub migdałowego,
- miodu.
Naturalne spalacze tłuszczu
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie pasty z kurkumy (można ją przechowywać po wystudzeniu w szklanym pojemniku w lodówce przez 2–3 tygodnie, po tym czasie jej metaliczny zapach zdradzi, że nie nadaje się już do wykorzystania w kuchni).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Łączymy zatem 3 łyżki sproszkowanej kurkumy (opcjonalnie dodajemy szczyptę pieprzu) ze szklanką wody i gotujemy (mieszając) przez około 8 minut (proces ten uwalnia prozdrowotne właściwości przyprawy). Powstaje pasta o gęstej konsystencji.
Następnie łyżeczkę uzyskanej pasty łączymy ze szklanką podgrzanego uprzednio mleka. Gdy nieco przestygnie, dodajemy łyżkę oleju i miód (do smaku). Złote mleko jest kremowe i ma żółte zabarwienie.
Napój ten możemy wzbogacić o cynamon, imbir, kardamon lub gałkę muszkatołową. Jak smakuje? Za sprawą przypraw złote mleko jest pikantne i ma nieco ziemisty posmak.
Kurkuma z mlekiem na odchudzanie. Złote mleko — opinie
Picie złotego mleka ma wpływ nie tylko na stan zdrowia, ale i na masę ciała. Dlaczego? Właściwości odchudzające tego napoju to zasługa obecności w jego składzie dwóch składników: podstawowego, czyli kurkumy, i opcjonalnego, czyli imbiru (kurkuma jest otrzymywana z korzenia rośliny podobnej do imbiru).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Diety odchudzające
Kurkuma wspomaga metabolizm tłuszczów (warto ją dodawać też do dań wysokobiałkowych, gdyż stymuluje trawienie tych składników odżywczych), imbir zaś poprawia przemianę materii i redukuje poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
Za sprawą tych składników napój działa również oczyszczająco na wątrobę i pomaga usunąć toksyczne substancje z organizmu. Poprawia metabolizm, czym wpływa na proces redukowania masy ciała. Ponadto wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i usprawnia trawienie obfitych posiłków. Jeśli podczas przygotowywania złotego mleka dodamy szczyptę pieprzu, dostarczymy piperyny, która wzmaga proces wytwarzania ciepła (termogenezy), w trakcie której organizm spala kalorie.
Zdrowe i lekkie przepisy
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Co ciekawe, złote mleko jest szczególnie polecane sportowcom (zwłaszcza osobom, które uprawiają jogę, ale nie tylko). Zazwyczaj pije się je na ciepło, ale napój ten można również spożywać schłodzony z dodatkiem kostek lodu. Warto go stosować po treningu o wysokiej intensywności, gdyż kurkuma i imbir łagodzą powysiłkowe dolegliwości bólowe mięśni i stawów.
Udowodniono bowiem, że systematyczne przyjmowanie imbiru (niezależnie od postaci) minimalizuje stopień natężenia zakwasów po treningu (wedle wyników badań Patricka O’Connora z Uniwersytetu Georgia z siedzibą Athens obniża ich poziom o ¼).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze