Złote mleko, czyli mleko z kurkumą na odchudzanie - właściwości, przepis
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzZłote mleko to recepta na zdrowie i odchudzanie. Składniki tego napoju decydują o jego prozdrowotnych właściwościach: kurkuma i imbir wpływają na procesy trawienne, metaboliczne i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Złote mleko, czyli mleko z kurkumą na odchudzanie - właściwości, przepis, jak je przygotować? Poniżej znajdziesz wszystkie informacje.
Złote mleko — właściwości prozdrowotne napoju
Złote mleko to napój, którego podstawowym składnikiem jest kurkuma (istnieje wiele modyfikacji podstawowego przepisu, ale ta przyprawa występuje na liście produktów zawsze). To właśnie jej obecność decyduje o pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka. Złote mleko wykazuje m.in. właściwości antynowotworowe, o czym decyduje kurkumina — przeciwutleniacz zawarty w kurkumie. Kurkuma i mleko - to działa!
Złote mleko — na co pomaga? Jak złote mleko oddziałuje na zdrowie?
Złote mleko — przepis
Przygotowanie złotego mleka (golden milk) jest proste i nie zajmuje wiele czasu. W tym celu potrzebujemy następujących składników:
- mleka roślinnego (kokosowego, ryżowego, sojowego lub migdałowego) albo zwierzęcego (wedle upodobań),
- kurkumy,
- pieprzu (poprawia przyswajalność związków, które są obecne w kurkumie, a konkretnie to piperyna znacząco zwiększa wchłanianie kurkuminy; wedle niektórych źródeł nawet o 2000%!),
- wody,
- oleju kokosowego lub migdałowego,
- miodu.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie pasty z kurkumy (można ją przechowywać po wystudzeniu w szklanym pojemniku w lodówce przez 2–3 tygodnie, po tym czasie jej metaliczny zapach zdradzi, że nie nadaje się już do wykorzystania w kuchni).
Łączymy zatem 3 łyżki sproszkowanej kurkumy (opcjonalnie dodajemy szczyptę pieprzu) ze szklanką wody i gotujemy (mieszając) przez około 8 minut (proces ten uwalnia prozdrowotne właściwości przyprawy). Powstaje pasta o gęstej konsystencji.
Następnie łyżeczkę uzyskanej pasty łączymy ze szklanką podgrzanego uprzednio mleka. Gdy nieco przestygnie, dodajemy łyżkę oleju i miód (do smaku). Złote mleko jest kremowe i ma żółte zabarwienie.
Napój ten możemy wzbogacić o cynamon, imbir, kardamon lub gałkę muszkatołową. Jak smakuje? Za sprawą przypraw złote mleko jest pikantne i ma nieco ziemisty posmak.
Kurkuma z mlekiem na odchudzanie. Złote mleko — opinie
Picie złotego mleka ma wpływ nie tylko na stan zdrowia, ale i na masę ciała. Dlaczego? Właściwości odchudzające tego napoju to zasługa obecności w jego składzie dwóch składników: podstawowego, czyli kurkumy, i opcjonalnego, czyli imbiru (kurkuma jest otrzymywana z korzenia rośliny podobnej do imbiru).
Kurkuma wspomaga metabolizm tłuszczów (warto ją dodawać też do dań wysokobiałkowych, gdyż stymuluje trawienie tych składników odżywczych), imbir zaś poprawia przemianę materii i redukuje poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
Za sprawą tych składników napój działa również oczyszczająco na wątrobę i pomaga usunąć toksyczne substancje z organizmu. Poprawia metabolizm, czym wpływa na proces redukowania masy ciała. Ponadto wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i usprawnia trawienie obfitych posiłków. Jeśli podczas przygotowywania złotego mleka dodamy szczyptę pieprzu, dostarczymy piperyny, która wzmaga proces wytwarzania ciepła (termogenezy), w trakcie której organizm spala kalorie.
Co ciekawe, złote mleko jest szczególnie polecane sportowcom (zwłaszcza osobom, które uprawiają jogę, ale nie tylko). Zazwyczaj pije się je na ciepło, ale napój ten można również spożywać schłodzony z dodatkiem kostek lodu. Warto go stosować po treningu o wysokiej intensywności, gdyż kurkuma i imbir łagodzą powysiłkowe dolegliwości bólowe mięśni i stawów.
Udowodniono bowiem, że systematyczne przyjmowanie imbiru (niezależnie od postaci) minimalizuje stopień natężenia zakwasów po treningu (wedle wyników badań Patricka O’Connora z Uniwersytetu Georgia z siedzibą Athens obniża ich poziom o ¼).
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze