Dieta koktajlowa - co to jest i jakie daje efekty? Poznaj zasady, jadłospis i przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta koktajlowa trwa 15 dni i można na niej schudnąć od 2 do 4 kg. W pierwszych dniach opiera się głównie na piciu koktajli, potem można jeść również normalne posiłki. Jakie są zasady diety, jakie można osiągnąć efekty? Przykładowe przepisy.
Dieta koktajlowa — co to jest?
Dieta koktajlowa opiera jest głównie na spożywaniu koktajli. W zależności od autora diety, poszczególne jej plany mogą się od siebie nieco różnić, ale podstawowa zasada jest zawsze taka sama — standardowe posiłki zastępuje się zmiksowanymi koktajlami na bazie owoców i warzyw.
Najbardziej popularny jest program Body Reset, autorstwa Harleya Pasternaka. Składa się z trzech etapów, gdzie każdy trwa 5 dni. W celu uzyskania najlepszych efektów zaleca się zrealizowanie całego programu, trwającego łącznie 15 dni.
Dieta koktajlowa — zasady
Dieta koktajlowa Harleya Pasternaka ma bardzo proste zasady. Łącznie trwa 15 dni, w czasie których przechodzi się przez 3 etapy, każdy po 5 dni. W pierwszym etapie spożywa się najwięcej koktajli, a w każdym kolejnym ich liczba się zmniejsza na rzecz innych posiłków. Menu bazuje na 3 rodzajach koktajli — białym, zielonym i czerwonym. Różnią się od siebie składem i zawartością owoców/warzyw i innych składników, a — co za tym idzie — są rekomendowane o różnych porach dnia.
Dieta koktajlowa — etapy diety i jadłospis
W pierwszym etapie diety pije się przede wszystkim koktajle o 3 kolorach. Koktajle białe są na bazie mleka, kefiru, zsiadłego mleka lub jogurtu greckiego, dzięki czemu zawierają dużo białka i wapnia. Poleca się jedzenie ich w porannych godzinach.
W skład zielonych koktajli wchodzą głównie warzywa. Mają one dużą ilość błonnika i mało kalorii, z tego względu polecane są jako ostatni posiłek przed snem. W porze obiadowej zaleca się picie czerwonych koktajli, z dużą zawartością owoców.
Poza koktajlami można sobie pozwolić na dwie przekąski, nie przekraczające 200 kcal.
W drugim etapie można ograniczyć się już tylko do dwóch koktajli jako posiłków — np. biały na śniadanie i zielony na kolację. Na obiad można zjeść normalny posiłek — np. zupę warzywną czy sałatkę z grillowanym łososiem lub kurczakiem. Można również zjeść koktajl na obiad i kolację, a na śniadanie owsiankę.
Trzeci, najmniej restrykcyjny etap, zakłada jedzenie koktajlu tylko w porze śniadaniowej, a 2 kolejne posiłki można stworzyć według własnego uznania. Oprócz tego akceptowane są dwie niskokaloryczne przekąski.
Dieta koktajlowa — efekty
Trzymając się zasad diety koktajlowej i stosując ją 15 dni zgodnie z zaleceniami, można zrzucić około 2–4 kg. Osoby bardzo otyłe są w stanie zrzucić więcej, ale należy pamiętać, że ujemne kilogramy na wadze to nie tkanka tłuszczowa, a przede wszystkim woda. Oprócz odchudzających właściwości, dieta ma za zadanie oczyścić organizm. Dzięki takiemu "resetowi" organizm odzyskuje witalność, poprawia się metabolizm, wygląd skóry, włosów oraz jakość snu. Ze względu na dużą zawartość witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika, organizm otrzymuje zastrzyk witamin.
Dieta koktajlowa a aktywność fizyczna
Według autora diety koktajlowej nie ma przeszkód, by podczas 15 dni diety zrezygnować lub zmniejszyć aktywność fizyczną. Wręcz przeciwnie — podczas diety zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną. Nie może być ona jednak zbyt wyczerpująca, ze względu na niską podaż kalorii — zalecane są długie spacery, jazda na rowerze, lekki bieg. Nie zaszkodzi także aerobik i kilka pompek czy przysiadów.
Dieta koktajlowa - przepisy
Koktajl malinowo-bananowy
Składniki:
— pół szklanki wody
— 1 cały banan
— pół awokado
— pół szklanki mrożonych malin
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz owoce ze skórki. Pokrój na większe kawałki, z awokado wyjmij pestkę. Wszystkie owoce włóż do blendera, dodaj pół szklanki wody i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pij schłodzone.
Koktajl zielony z natki pietruszki, selera naciowego i jabłka
Składniki:
— garść natki pietruszki
— 2 gałązki selera naciowego
— 2 jabłka
— 1 szklanka wody
— 1 łyżeczka siemienia lnianego.
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz owoce i warzywa ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki owocowo-warzywne włóż do blendera, dodaj szklankę wody i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj siemię lniane i miksuj jeszcze chwilę. Pij schłodzone.
Koktajl ze szpinakiem, kiwi, jabłkiem
Składniki:
1 szklanka świeżego szpinaku
2 sztuki kiwi
1 jabłko
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka nasion z lnu
pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Umyj liście świeżego szpinaku i osusz. Umyj i obierz owoce ze skórki. Pokrój na większe kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj wodę i łyżkę lnu. Wyciśnij sok z cytryny i dolej do kielicha blendera. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pij schłodzone.
DD
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze