potrawy wigilijne

Najbardziej i najmniej kaloryczne wigilijne potrawy

... Jednym z najbardziej kalorycznych dań wigilijnych jest kutia — 100-gramowa porcja tej potrawy dostarcza niemal 500 kcal. Niskokaloryczną zupą jest barszcz czerwony (30 kcal w 220 ml, jeśli nie zjemy zbyt dużej liczby uszek, które podnoszą jego ...

dawno temu

Wartość odżywcza potraw wigilijnych

... Potrawy wigilijne, choć postne, bywają kaloryczne. Przykład? Porcja kutii (100 gramów) dostarcza 480 kcal, pierogów z kapustą i grzybami (200 gramów) 340 kcal, śledzia w oleju (również 100 gramów ...

dawno temu

Wigilijna kutia - znacie? Jak nie, to poznajcie

... Kutia jest to jedna z tradcyjnych polskich potraw wigilijnych, która jednak nie gości na każdym naszym stole. Jest to potrawa znana przede wszystkim w Polsce wschodzniej, jak równiez ma swoje tradycje na Litwie, Białorusi i Ukrainie. ... Są ...

dawno temu

Jak odchudzić wigilijne menu?

... Jak odchudzić wigilijne menu? To pytanie zadają sobie osoby na diecie odchudzającej i te, które dbają o to, by nie przybrać na wadze. Istnieje kilka sposobów na to, by potrawy świąteczne stały się mniej kaloryczne. ... Jak jeść, aby nie przytyć ...

dawno temu

Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób

... Różne ryby, wędliny, sałatki, warzywa, owoce i ciasta. Święta Bożego Narodzenia to gama różnych smaków, zapachów i potraw. By nie odczuć świątecznego przejedzenia, warto zwrócić uwagę na to, co i jak jemy. ... . A jeśli na dodatkowe kilka godzin ...

dawno temu

Potrawy z grilla na diecie? To możliwe!

... Większość z nas uwielbia potrawy z rusztu. Kiełbasy, mięsa, ryby, ale i warzywa – każdy w grillowym menu znajdzie coś dla siebie. A czy będąc na diecie, można bezkarnie zajadać się ugrillowanym mięsiwem? ... Proces gubienia zbędnych kilogramów ...

dawno temu

Najbardziej kaloryczne potrawy świata (WIDEO)

... Zastanawiałeś się kiedyś, jakie potrawy są najbardziej kaloryczne na świecie? Nie? My ci podpowiemy. Co ciekawe, wcale nie jest to pizza, placki ziemniaczane, czy burger. ...

dawno temu

Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne?

... Gotujemy większą porcję potrawy, wkładamy do lodówki. Dla oszczędniści czasu, produktów, dla wygody. Potrawa udała się świetnie, szkoda wyrzucić. Nikt jednak nie bierze pod uwagę potencjalnego ryzyka ... przechowywane zbyt długo. Każdego roku ...

dawno temu

Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?

... Czy można obyć się kuchni bez używania soli? Ta substancja nie tylko nadaje smak potrawom, ale także ma właściwości konserwujące, a naszemu organizmowi dostarcza sód. Jednak niestety, nadmierne ... metabolizm, zwiększa także ryzyko otyłości. Ale ...

dawno temu

Jak nie stracić formy podczas świąt?

... słodzika lub ksylitolu, a zwykłą białą mąkę zastąpić tą gryczaną, żeby potrawy były lżejsze i zdrowsze. 707 Podobnie przygotowując sosy, tłustą śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem ... z potraw, która jest na stole, kosztuj śmiało. Nie ...

dawno temu

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

... dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj ...

dawno temu

RYŻ BASMATI

... Ryż basmati to składnik wielu diet. Posiada dużo wartości odżywczych, które sprawiają, że jest składnikiem wielu potraw. Czym się charakteryzuje ryż basmati i co sprawia, że jest zdrowy? ... w przygotowaniu propozycje na potrawy z ryżem basmati. ...

8 miesięcy temu

CIECIORKA - WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

... Cieciorka to roślina z rodziny bobowatych, nazywa się ją także grochem włoskim. Występuje ona w obszarze śródziemnomorskim, w suchych, widnych lasach oraz na klifach. Potrawy z cieciorką powinniśmy ... . Cieciorka - cholay Potrawa cholay to ...

8 miesięcy temu

Smażenie - za i przeciw

... Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy ... w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje ...

dawno temu

Blanszowanie potraw

... , potem zimną wodą pomoże obrać ze skórki: pomidory, nektarynki, śliwki, brzoskwinie. Blanszowanie warzyw liściastych zwiększa ich elastyczność. Nie łamią się podczas przyrządzania potrawy i można je ... , pozbywa się ewentualnych bakterii, więc ...

dawno temu

Wegetariańska wigilia i Boże Narodzenie

... jest bowiem dla nich bardzo przyjazne. Mogą bez przeszkód skosztować większości tradycyjnych potraw, takich jak kutia, kluski z makiem, barszcz z uszkami, postna kapusta z grzybami czy pierogi z kapustą ... do wegetariańskich standardów są ...

11 miesięcy temu

Co zrobić, gdy zimą przychodzi ochota na tłuste potrawy?

... produkty i metody przygotowywania posiłków Jak najczęściej jedz potrawy gotowane, duszone, pieczone i zastąp wodę mineralną ciepłymi naparami ziołowymi lub przegotowaną wodą z cytryną, imbirem, sokiem ... . Po trzecie - Dodawaj do posiłków ...

dawno temu

Glutaminian sodu – co warto wiedzieć.

... Glutaminian sodu jest powszechnym dodatkiem do większości potraw i produktów. ... Któż z nas nie lubi dobrze przyprawionego jedzenia, wyraziste smaki w połączeniu z odpowiednia konsystencja sprawiają, że chętnie wracamy do ulubionych potraw czy ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie