jak zdrowo smażyć potrawy?

Smażenie - za i przeciw

... Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. Smażyć można mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy ... w tłuszczu. Wyróżnia się dwa rodzaje ...

dawno temu

Smażenie jest zdrowsze niż gotowanie

... Naukowcy twierdzą, że smażenie warzyw jest zdrowsze niż ich gotowanie. Kontrowersyjna teza została potwierdzona badaniami. Jest tylko jeden haczyk – do smażenia należy używać oliwy extra vergine. ... niż surowe, ale tylko wtedy, gdy spożywamy je ...

dawno temu

Zaskoczył. To jedna z ulubionych potraw Schwarzeneggera

... przede wszytskim na dietę wegańską. Dla wielu może być to zaszkoczenie, ale jedną z ulubionych potraw wegańskich aktora jest... białko z grochu, przyjmowane w formie odżywki. Były kulturysta zachęca ...

10 miesięcy temu

Bezmięsne potrawy na wielkanocnym stole

... Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia 1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na rumiany kolor i przełóż do miski. 2. W drugiej misce wymieszaj ... jogurt, majonez i musztardę. 3. Na patelnię ...

dawno temu

Techniki gotowania

... Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie ... zgłębiać tajemnice sztuki gotowania, warto znać ...

dawno temu

Najbardziej kaloryczne potrawy świata (WIDEO)

... Zastanawiałeś się kiedyś, jakie potrawy są najbardziej kaloryczne na świecie? Nie? My ci podpowiemy. Co ciekawe, wcale nie jest to pizza, placki ziemniaczane, czy burger. ...

dawno temu

Czy przechowywane potrawy mogą być niebezpieczne?

... Gotujemy większą porcję potrawy, wkładamy do lodówki. Dla oszczędniści czasu, produktów, dla wygody. Potrawa udała się świetnie, szkoda wyrzucić. Nikt jednak nie bierze pod uwagę potencjalnego ryzyka ... przechowywane zbyt długo. Każdego roku ...

dawno temu

Zdrowe burgery - poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery

... Zdrowe burgery - brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom ... Dietetyczny burger - sekret zdrowych burgerów Jeśli ...

dawno temu

Wartość odżywcza potraw wigilijnych

... Potrawy wigilijne, choć postne, bywają kaloryczne. Przykład? Porcja kutii (100 gramów) dostarcza 480 kcal, pierogów z kapustą i grzybami (200 gramów) 340 kcal, śledzia w oleju (również 100 gramów ...

dawno temu

Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku?

... Czy można obyć się kuchni bez używania soli? Ta substancja nie tylko nadaje smak potrawom, ale także ma właściwości konserwujące, a naszemu organizmowi dostarcza sód. Jednak niestety, nadmierne ... metabolizm, zwiększa także ryzyko otyłości. Ale ...

dawno temu

Wielkanoc. Dietetyczne przepisy na wielkanocne potrawy

... Jak sprawić, by tradycyjne wielkanocne przepisy na potrawy były zdrowsze i bardziej przyjazne dla naszej figury? Przedstawiam dietetyczne przepisy, które na Wielkanoc 2020 bardzo się przydadzą ... płynny. Polej babkę zdrowym lukrem. JAJKA ...

dawno temu

Przez to miała problemy z jelitami. Szczere wyznanie miss Polski

... W wigilijny wieczór Renata Nowak pozwoliła sobie na zbyt wiele potraw. Już po świętach miss Polski zdradziła fanom, z jakimi kłopotami przyszło jej się mierzyć z tego powodu. ... . Miss Polski z 2005 roku zdradziła fanom, jakie były dla niej ...

9 miesięcy temu

Prosty Fitness [Lekcja 24] Na czym smażyć?

... -3 i omega-6 i wiesz, że zawierają kilka wiązań podwójnych (=) pomiędzy atomami węgla (C). Jak ta wiedza, przyda nam się w rozwiązaniu zagadki: na czym smażyć? Już tłumaczę. ... komórki i wywołują szereg chorób. 2. Na czym smażyć? Jeżeli ...

dawno temu

Jak odchudzić tradycyjne polskie potrawy?

... Przy tradycyjnych polskich potrawach problem stanowi nie tylko stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu (masła, smalcu), ale także częste smażenie potraw czy niektóre charakterystyczne składniki ... to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, która ...

dawno temu

Blanszowanie potraw

... , potem zimną wodą pomoże obrać ze skórki: pomidory, nektarynki, śliwki, brzoskwinie. Blanszowanie warzyw liściastych zwiększa ich elastyczność. Nie łamią się podczas przyrządzania potrawy i można je ... , pozbywa się ewentualnych bakterii, więc ...

dawno temu

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

... dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiększa ryzyko nadwagi i nadciśnienia. Wiemy, że rezygnacja z białych kryształków może być trudna. Wszystkie potrawy będą nam się przecież wydawać bez smaku. Na szczęście są na to sposoby. Poznaj ...

dawno temu

Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy

... Wyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie filety bądź tuszki smażymy na oleju, zazwyczaj słonecznikowym. Jest on bardzo popularny, ma też właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że ...

dawno temu

Kutia wigilijna - znacie? Jak nie, to poznajcie

... Co to jest kutia? Kutia wigilijna jest to jedna z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych, która jednak nie gości na każdym naszym stole. Jest to potrawa znana przede wszystkim w Polsce wschodniej, jak również ma swoje tradycje na Litwie, ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie