źródła probiotyków

Zaburzenia flory bakteryjnej a odchudzanie

... Zbawienne działanie probiotyków na organizm człowieka znane jest już od wielu lat. Najczęściej słyszy się o nich w kontekście antybiotykoterapii oraz wzmocnienia odporności. ... , a dotychczasowe diety nie przynosiły efektu, być może warto ...

dawno temu

Jak przygotować się do zimowego wyjazdu w góry?

... (zwłaszcza jeśli podróżujemy z dzieckiem) Do apteczki warto spakować też suplement diety z probiotykiem, który może okazać się pomocny przy nieprzyjemnościach jelitowych związanych ze zmianą nawyków ... też o maseczkach, które nadal obowiązują w ...

dawno temu

TOP 5 najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3

... wspomagają pracę mózgu i serca. Poza tym wzmacniają odporność i poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku. Co jeść, aby dostarczać z pożywieniem odpowiednie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych? Poznaj najlepsze źródła kwasów omega-3! ... #5 ...

dawno temu

Węglowodany i ich źródła w diecie

... . Węglowodany stanowią główne źródło energii. Pełnią też wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie: regulują poziom sytości i głodu, wpływają na tempo metabolizmu, poprawiają wchłanianie wapnia, mają dobroczynny wpływ na florę ...

dawno temu

Suplementacja w okresie jesiennym

... się również do pogorszenia odporności. Źródłem cennych witamin i składników odżywczych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu są różnorodne produkty goszczące każdego dnia ... wpływa na przyswajanie żelaza, Witamina D, zwana też ...

4 tygodnie temu

Proteiny i ich znaczenie w diecie

... Proteiny roślinne z kolei to białka niepełnowartościowe, w których nie znajdziemy wszystkich niezbędnych aminokwasów. Źródła roślinnego białka to m.in. soja, pestki dyni, soczewica, ciecierzyca, komosa ...

4 miesiące temu

10 źródeł węglowodanów, o których warto wiedzieć

... . Zawartość węglowodanów w 100 g produktu: 20,1 g Pochrzyn 47518 Mamy ponad 600 gatunków pochrzynu, z których niektóre przypominają bataty. Popularnie nazywany yamem jest dobrym źródłem potasu ... posmak niż quinoa, dzięki czemu idealnie nadaje ...

dawno temu

Ile kalorii ma chleb? Czy można jeść chleb na diecie?

... bez chleba. Co więcej, pieczywo jest źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Czy jednak chleb rzeczywiście jest zdrowy i można spożywać go na diecie odchudzającej? ... nieoczyszczonej. Powstaje on ze zmielonych ziaren, które ...

5 miesięcy temu

Żele dla biegaczy – doskonałe źródło paliwa

... Próbowałem wielu rozmaitych źródeł paliwa, jednak najbardziej odpowiadają mi żele. Dają najłatwiejszy i najszybszy dostęp do energii i cukru przy stosunkowo niewielkim obciążeniu żołądka. Mimo ...

dawno temu

Głóg - właściwości i zastosowanie

... Głóg nie jest popularną rośliną, jednak posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Owoce i kwiaty głogu są źródłem składników mineralnych, dlatego roślina wykorzystywana jest w medycynie głównie ...

4 miesiące temu

Źródło białka w diecie. Produkty białkowe. Ile białka dziennie?

... redukcyjnej (odchudzające się) powinny spożywać ok. 1,2 g białka na kilogram masy ciała. Zalet białka jest bardzo wiele, ale jakie są jego główne źródła, gdzie znajdziemy najwięcej łatwo ... przyswajalnego białka? 219 Najbardziej pożądanym i ...

dawno temu

Jak wybrać dobry jogurt naturalny?

... Zalet jogurtów jest wiele. Są lepiej przyswajalne od mleka, pozytywnie wpływają na układ trawienia, zawierają cenne dla organizmu probiotyki. Jednak jogurt jogurtowi nie równy. ... oraz Streptococcus thermophilus, które w większości przyczyniają ...

dawno temu

Funkcje cholesterolu w organizmie i jego źródła pokarmowe

... skoncentrowanym źródłem cholesterolu jest mózg wieprzowy (2500 mg cholesterolu/100 g produktu) oraz żółtko jaja kurzego (1062 mg/100 g). Bogatym jego źródłem są także: jaja indycze (933 mg), jaja kacze (884 mg ... się jego zła sława? O tym ...

dawno temu

Szparagi – niepozorne źródło cennych składników

... ), przy czym charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – nie musisz się ich obawiać walcząc ze zbędnymi kilogramami. Rośliny te są źródłem witamin A, C, E oraz karotenoidów i witamin z grupy B ... . Jeszcze więcej korzyści Szparagi są także ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie