TOP 5 najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3
ANGELIKA BOROWSKA • dawno temuMateriał sponsorowany przez Maczfit
Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są jednym z najważniejszych składników dobrze zbilansowanej diety. Ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na cały organizm. Tłuszcze omega-3 wspomagają pracę mózgu i serca. Poza tym wzmacniają odporność i poprawiają funkcjonowanie narządu wzroku. Co jeść, aby dostarczać z pożywieniem odpowiednie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych? Poznaj najlepsze źródła kwasów omega-3!
#5 Awokado
Awokado, mimo wysokiej kaloryczności, uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Wszystko dzięki jego bogatym właściwościom odżywczym. Awokado jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych tłuszczy omega-3 i omega-6. Poza tym zawiera naturalne antyoksydanty — witaminę A, C i E oraz składniki mineralne, takie jak cynk, mangan, miedź i selen. Owoc dostarcza także spore ilości kwasu foliowego i innych witamin z grupy B.
#4 Tłuste ryby morskie
Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są także tłuste gatunki ryb morskich. Zaliczamy do nich przede wszystkim: łososia, sardelę, sardynki, śledzia i makrelę. Mniejszych ilości zdrowego tłuszczu dostarczają niektóre gatunki słodkowodne (karp i pstrąg). W rybach znajdują się witaminy (A, D, E oraz z grupy B) i składniki mineralne (głównie jod, selen i żelazo). Dietetycy rekomendują regularne spożywanie ryb, najlepiej 2–3 razy w tygodniu.
#3 Nasiona chia
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Te małe, czarne ziarenka skrywają całe spektrum właściwości odżywczych. Nasiona chia są nie tylko bogatym źródłem kwasów omega-3 (mają ich więcej niż łosoś), ale również wapnia i żelaza. Poza tym w nasionach chia znajdziesz pełnowartościowe białko.
#2 Orzechy włoskie
100 gram orzechów włoskich pokrywa ponad 800% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3. Oznacza to, że wystarczą jedynie trzy orzechy, aby zapewnić sobie dzienną dawkę tego składnika odżywczego. Poza tym w orzechach znajdziesz potas, fosfor, wapń i magnez. To świetna przekąska między posiłkami (na przykład podczas pracy) i dodatek do dań (owsianek, sałatek, koktajli).
#1 Olej lniany
Doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje roślinne tłoczone na zimno. Najwięcej drogocennych właściwości ma olej lniany. W 100 gramach tego oleju znajduje się aż 60 gramów zdrowego tłuszczu. Aby olej lniany nie stracił swoich właściwości, nie należy go podgrzewać. Najlepiej dodawać go do sałatek i koktajli.
Jeśli nie wiesz, jak skomponować dietę, która pokryje Twoje dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, warto sprawdzić ofertę cateringu dietetycznego w Twojej okolicy. Przykładowo Maczfit proponuje kilka wariantów diet pudełkowych o różnej kaloryczności. Dietę Maczfit z łatwością dopasujesz do swojego trybu życia i upodobań smakowych. Sam wybierasz rodzaj i kaloryczność, a ewentualne wątpliwości możesz bezpłatnie skonsultować z dietetykiem.
Materiał sponsorowany przez Maczfit
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze