kiszona kapusta

Kapusta kiszona - dlaczego warto jeść kiszonki?

... Kapusta kiszona słynie ze swoich zdrowotnych właściwości. Niezasłużenie ma opinię ciężkostrawnej. Warto wiedzieć, że ciężkostrawne skutki wywołują dodatki, z którymi jest spożywana. Przykładem ... jest golonka, boczek, kiełbasa itp. Kapusta ...

dawno temu

Dieta kapuściana - efekty, jadłospis i przepis na zupę z kapusty

... prosta w przygotowaniu. Podstawą diety kapuścianej jest przygotowana samodzielnie zupa z kapusty. Dieta kapuściana - zasady Zasady diety kapuścianej są proste - spożywa się głównie zupę z kapusty ... zupę z kapusty w dowolnej ilości. I nie wolno ...

3 miesiące temu

Kiszone warzywa

... jako zepsutych. Tradycyjnie Polacy lubią kiszoną kapustę, ogórki, buraki. W zależności od regionu kraju, kiszone są też inne warzywa. ... Mamy to szczęście, iż mieszkamy w kraju, w którym nikt nie neguje walorów smakowych i zdrowotnych kiszonych ...

dawno temu

Zalety kiszenia produktów spożywczych

... Kiszone produkty spożywcze, takie jak kiszone ogórki czy sfermentowany ryż, zwany koji, są zdrowe. Warto je jeść ze względu na zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ponadto proces kiszenia sprzyja uwalnianiu błonnika ...

dawno temu

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

... Tradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Początkowo kiszono głównie kapustę – zwłaszcza na wsi. Najczęściej odbywało się to na zakończenie prac w polu. Było również okazją do wspólnych, rodzinnych czy sąsiedzkich spotkań połączonych ze ...

dawno temu

Dieta zupowa - co to jest? Efekty, zasady i przepisy

... uwagę na różnorodność składników. Przepis na zupę kalafiorową Składniki: kalafior, marchew, pietruszka, ziemniaki, woda z ogórków kiszonych, koperek, przyprawy - sól, pieprz, kozieradka. Sposób ... bulion na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa ...

3 miesiące temu

Koktajl z kapusty

... Głównym składnikiem tego koktajlu jest kapusta włoska. Przywędrowała ona do Polski ze słonecznej Italii w XVI wieku - razem z innymi ulubionymi warzywami królowej Bony. Jest to jeden z najzdrowszych, najsmaczniejszych i z pewnością najbardziej ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść czerwoną kapustę?

... Bogata w witaminy i minerały, chroni przed nowotworami, wzmacnia kości, leczy rany, a do tego odmładza skórę. Mowa o czerwonej kapuście. Zazwyczaj jemy ją jako smaczny dodatek do obiadu w postaci ... Dobry wzrok, piękna skóra, mocne włosy Chcesz ...

dawno temu

Dieta dr Dąbrowskiej - efekty, jadłospis i przepisy

... - sałatka z cukinii, białej kapusty i papryki z sosem winegret Obiad: - surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem - zupa z fasoli szparagowej - pieczone jabłko - sok z kiszonej ... Śniadanie: - barszcz z kiszonych ...

3 miesiące temu

Zdrowa egzotyka na talerzu. Sfermentowany ryż koji

... Ryż koji to kiszony ryż - popularny składnik deserów i dań głównych w Japonii. Otrzymuje się go w procesie fermentacji. Wśród właściwości prozdrowotnych koji wskazuje się obniżenie poziomu cholesterolu i wzmocnienie odporności. ... Czym jest ryż ...

dawno temu

Właściwości cykorii. Cykoria - dlaczego warto jeść?

... Sałata masłowa, kapusta pekińska, roszponka i rukola to sałaty, które goszczą na stołach milionów Polaków nie tylko od święta. Zapominamy tymczasem o jednej z najzdrowszych sałat, której przewagą ...

9 miesięcy temu

Dietetyczne święta Bożego Narodzenia – czy to możliwe?

... ! (grzybowa ze śmietaną 250g to ok.190 kcal, a barszcz czerwony czysty 250g – 30 kcal, 1 uszko z kapustą i grzybami to ok. 20 kcal) Zamiast kapusty z grochem wybierz kapustę z grzybami (100 g kapusty z grochem ... – 140 kcal, 100 g kapusty z ...

dawno temu

Powiązane Tematy

Popularne tematy

Zobacz wszystkie