Dieta dr Dąbrowskiej - efekty, jadłospis i przepisy
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta dr Dąbrowskiej oczyszcza organizm z toksyn i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Co jeść, by uzyskać pozytywne efekty? Przykładowy jadłospis i przepisy.
Dieta dr Dąbrowskiej — co to jest?
Dieta dr Dąbrowskiej ma na celu przede wszystkim przywrócenie równowagi wewnętrznej w organizmie — oczyszczenie go z toksyn, poprawienie stanu zdrowia, polepszenie jakości snu i dodanie energii. Składa się z dwóch etapów, gdzie pierwszy jest tak zwaną leczniczą głodówką, trwającą kilkanaście a czasem i kilkadziesiąt dni (zależy od indywidualnych potrzeb). W drugim etapie nie ma już tak rygorystycznych obostrzeń — polega na tym, by zdrowo się odżywiać i unikać produktów wysoko przetworzonych.
Dieta dr Dąbrowskiej – efekty
Dieta dr Dąbrowskiej zapobiega powstawaniu nowotworów, a także chroni przez zachorowaniem na różne choroby cywilizacyjne. Podczas stosowania diety następuje również znaczny spadek wagi — efekty są szczególnie szybko widoczne u osób bardzo otyłych. Dodatkowo dzięki stosowaniu diety poprawia się kondycja skóry, cery. Dieta pomaga w walce z trądzikiem. Lepiej funkcjonuje również układ pokarmowy, dieta poprawia trawienie, dodatkowo nie zatrzymuje wody w organizmie. Bywa także skuteczna w usuwaniu takich dolegliwości jak migrena, astma, alergia czy choroba Hashimoto. Łagodzi także dolegliwości miesiączkowe.
Dieta dr Dąbrowskiej — przykładowy jadłospis na 7 dni
Dieta dr Dąbrowskiej jest bardzo lubiana przez osoby, które nie lubią gotować oraz cenią sobie łatwe i szybkie przygotowywanie posiłków. Ze względu na to, że jest to dieta warzywno-owocowa największa, trudność polega na obraniu warzyw, pokrojeniu lub ugotowaniu czy upieczeniu. Poniżej przykładowy jadłospis na 7 dni.
Dzień 1
Śniadanie:
— gotowany burak pokrojony w plasterki
— sałatka z selera naciowego z pomidorami i papryką
— jabłko pieczone w piekarniku
— herbata owocowa
Obiad:
— zupa kalafiorowa
— grejpfrut
— kompot z wiśni
Kolacja:
— mizeria z papryką, cukinią, cebulą i miętą
— mus z jabłek z truskawkami
— sok z grejpfruta,
— zapiekane pomidory z cebulą i ziołami
Dzień 2
Śniadanie:
— sałatka z selera naciowego z pomidorami i papryką
— jabłko pieczone
— herbata ziołowa
Obiad:
— kompot z porzeczek
— sałatka z selera, jabłka i rozgotowanych śliwek suszonych z kapustą pekińską
— kiwi
— papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami w sosie pomidorowym
Kolacja:
— sok z marchwi i jabłka
— gotowana brukselka z kalarepą i koperkiem
— surówka z marchwi z jabłkiem
Dzień 3
Śniadanie:
— surówka z białej kapusty z jabłkiem
— sok z czarnej porzeczki
— sałatka z cukinii, białej kapusty i papryki z sosem winegret
Obiad:
— surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem
— zupa z fasoli szparagowej
— pieczone jabłko
— sok z kiszonej kapusty
— herbata owocowa
Kolacja:
— kabaczek faszerowany warzywami upieczony w piekarniku
— surówka z sałaty lodowej, selera i papryki,
— sok z owoców dzikiej róży,
— pieczone jabłko
Dzień 4
Śniadanie:
— barszcz z kiszonych buraków
— sałatka z gotowanego kalafiora z koperkiem, szczypiorkiem i czosnkiem
— sok z jabłek
Obiad:
— zupa z fasolki szparagowej
— sałatka z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami
— sok z czarnej porzeczki
— grejpfrut
Kolacja:
— przecier z jabłek gotowanych z przetartymi truskawkami na ciepło
— herbatka ziołowa
— napój z kiszonej kapusty z natką pietruszki
— gotowana brukselka z koperkiem
Dzień 5
Śniadanie:
— surówka z porów, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i chrzanem
— gotowany kalafior z koperkiem
— napój z pokrzywy, melisy i mięty
— sok pomidorowy
Obiad:
— zupa jarzynowa z ogórkiem kiszonym
— sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem
— kompot z jabłek i moreli
— owoce kiwi
Kolacja:
— sok z marchwi z cytryną
— sałatka z pomarańczy, kiwi i czarnej rzepy
— jabłko pieczone z cynamonem
Dzień 6
Śniadanie:
— sok z jabłek i kiwi
— zupa jarzynowa z pomidorami
— surówka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem na liściach sałaty
Obiad:
— frytki z marchewki
— bigos z kapusty świeżej i kiszonej z pomidorami
— surówka z jabłka i pomarańczy z chrzanem
— kompot z jabłek i agrestu
Kolacja:
— sok z grejpfruta
— surówka z rzodkiewki i papryki z natką pietruszki
— sok z jabłek, buraków i kiszonych ogórków z koperkiem
— kiwi
Dzień 7
Śniadanie:
— surówka z marchwi i jabłka z cytryną
— sok z grejpfruta
— sałatka z podgotowanej białej kapusty, gotowanej marchwi, pietruszki i selera, z natką pietruszki i majerankiem na ciepło
Obiad:
— zupa szpinakowa z jarzynami
— sałatka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, z koperkiem i miętą
— grejpfrut pokrojony w kawałki ze startym jabłkiem
Kolacja:
— burak faszerowany warzywami na ciepło
— surówka z marchwi z jabłkiem,
— sałatka z białej kapusty z zieloną papryką, morelami i koperkiem z sosem winegret
Dieta dr Dąbrowskiej — przepisy
Zupa kalafiorowa
Do przygotowania zupy potrzebna jest kalafior, marchew, pietruszka, woda z ogórków kiszonych, koperek, przyprawy — sól, pieprz, kozieradka.
Przygotowujemy bulion warzywny — gotujemy marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę, dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy bulion na wolny ogniu do czasu, aż warzywa staną się bardziej miękkie. Następnie dodajemy podzielonego na drobne różyczki kalafiora i niewielką ilość wody z ogórków kiszonych. Wywar doprawiamy jeszcze według uznania solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek.
Frytki z marchewki
Do przygotowania frytek potrzebne będą marchewki (około 4–5 sztuk), cynamon, sól i zioła.
Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy pod ciepłą wodą i kroimy w podłużne paski. Odsączamy je z wody i układamy w naczyniu, które nadaje się do pieczenia w piekarniku. Dodajemy ulubione przyprawy, sól, zioła a także cynamon. Frytki przekładamy na drugą stronę i również przyprawiamy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, aż do zarumienienia.
DD
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze