Detoksykujące latte z buraka
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temuOczyszczające latte z buraka to alternatywa dla zielonych smoothies, które wspomagają spadek wagi. Warto je pić zamiast porannej „małej czarnej”. Dlaczego? Z każdym łykiem dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych, które usprawniają przemianę materii.
Jeśli kofeina wyzwala u nas niepokój, powoduje kołatanie serca lub sprawia, że mamy problemy z zasypianiem, to znak, że powinniśmy wypróbować zdrowe latte z buraka — hit mediów społecznościowych (na fotografie tego napoju można natrafić, przeglądając zdjęcia na Instagramie).
Kawa ta zawdzięcza kolor odtruwającym burakom, które poprawiają nastrój i dodają energii. W oryginalnym przepisie zaleca się wykorzystać wodę klonową (elektrolit z dużą dawką potasu), ale jeśli jej nie posiadamy, możemy użyć wody kokosowej.
Lista składników do przygotowania latte z buraka:
- średniej wielkości burak (obrany ze skórki),
- szklanka wody klonowej lub wody kokosowej,
- ¼ szklanki migdałów,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- substancja słodząca do smaku, na przykład miód (opcjonalnie).
Zobacz też: Koktajl hamujący apetyt, który przygotujesz w 5 minut
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Zawijamy buraka w folię aluminiową i pieczemy warzywo przez około 30 minut (lub do momentu, gdy widelec z łatwością go przebije, co należy systematycznie sprawdzać).
Do kielicha blendera wlewamy wodę klonową i wrzucamy migdały w celu przygotowania mleka orzechowego. Miksujemy składniki do momentu, aż się połączą. Odlewamy pół szklanki tej mieszanki i odstawiamy na bok. Następnie do blendera wrzucamy pozostałe składniki (upieczonego buraka, cynamon i miód) i miksujemy do uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Następnie przecedzamy płyn przez sitko o drobnych oczkach. Odstawiamy.
Spieniamy mleko migdałowe za pomocą ręcznego spieniacza lub ekspresu do kawy (taki efekt można też uzyskać za pomocą miksera o dużej mocy). Następnie wlewamy orzechowo-buraczaną miksturę do kubka, a na wierzch — spienione mleko.
Właściwości latte z buraka
Działanie detoksykujące latte z buraka to wynik właściwości jego składników:
- burak — dostarcza witamin z grupy B, a także witaminy A i C, składników mineralnych: magnezu, wapnia, żelaza, cynku, potasu (2 buraki są źródłem aż 528 mg tego pierwiastka) i miedzi. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, który przyspiesza przemianę materii i hamuje apetyt na słodkości. To warzywo niskokaloryczne — 100 gramów dostarcza tylko 38 kcal. Ponadto burak przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Wspomaga pracę takich organów wewnętrznych jak nerki, wątroba i jelita. Co więcej, oczyszcza krew. Jest to jedno z najlepszych warzyw o właściwościach detoksykacyjnych (zawiera pektyny, które wspomagają eliminowanie metali ciężkich).
- woda klonowa — jest znana od dawna w Rosji czy na Ukrainie jako napój medyczny, należy do napojów oczyszczających (obok soku brzozowego czy wody z sokiem z cytryny). Zawiera ponad 40 składników o korzystnym wpływie na stan zdrowia, w tym składniki mineralne, takie jak wapń, potas i magnez, czy witamina B. To naturalny niskokaloryczny elektrolit. Ponadto woda klonowa dostarcza kwasu abscysynowego, który odpowiada za stabilizację poziomu cukru i ciśnienia krwi. Co istotne, zawiera przeciwutleniacze (aminokwasy organiczne, prebiotyki i polifenole), które odpowiadają za usuwanie wolnych rodników z organizmu.
- cynamon — przyprawa ta nie tylko wzmacnia odporność (ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne), ale i wspomaga odchudzanie. Dlaczego? Przyspiesza przemianę materii (jest kluczowy w metabolizmie węglowodanów) i usprawnia proces trawienia pokarmów. Ponadto reguluje pracę nerek, dzięki czemu oczyszcza organizm. Cynamon to jeden z naturalnych spalaczy tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze